jedan od odgovora si upravo dao sam sebi i to tacno. Primer koji si naveo se zove "composition through ownership". Samo sto mislim da ti je opet smer vlasnistva naopak
Ako sam dobro shvati ti za sve osobe imas instancu klase Person, ali za neke od njih hoces da "prosiris" set informacija da ukljucuje i graficke informacije. Znaci da je osoba vlasnik svojih grafickih informacija, a ne da graficke informacije poseduju osobe.
Dakle, drugo resenje koje je mozda malo bolje od gornjeg, je da obrnes situaciju, kreiraj PersonGraphicalInfo klasu i dodaj polje GraphInfo tog tipa u Person klasu. Ostavi polje na null sem ako ti trebaju graficke infromacije u kom slucaju instanciras gornju klasu i upucas u Person.GraphInfo. Konzumer Person objekat koji razume GraphInfo i personGraphicalInfo lako moze da proveri da li ili ne taj Person ima informacije (null ili ne-null) i ako ih ima da ih iskoristi.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić