Da nastavimo...
Jasno je na sta si mislio, samo bi malo razjasnio. Napisao si
Citat:
Zato sto ne postoji nacin da deklarises design time strukturu koja ce nositi shemu rezultata LINQ operacija, cime je databinding limitaran na manuelni binding iz koda, sto je u totalnoj suprotnosti sa RAD pristupom razvoju.
i
Citat:
Nadam se da sad vidis zasto je EM trebao da bude to magicno resenje i zasto sam se iznervirao sto je odlozen
To me je malo bunilo. Kada se dodje do LINQ manipulacije, onda je svejedno koji je ORM alat je u pitanju. Svi pate od tog istog efekta da se ne zna schema do samog izvrsavanja upita (sem ukoliko rezultujuca schema nije ista kao pocetni entitet/i), a samim tim nista onda od designera i onog lokalnog scope.
Inace, meni se licno ne svidja LINQ to DataSets, i to iz jednog razloga, problem je sto moras unapred da ucitas podatke u DataSet, a i to ucitavanje kako god da uradis znaci da ce se uvek ucitavati istom metodom (naravno moze i druga metoda, ali tek to je onda igranje) a samim tim dolazi se i do efekta 'bespotrebnih podataka' jer, recimo, neki DataAdapter u Fill metodi moze imati nesto poput ovoga u SQL-u:
Code:
SELECT [EmployeeID]
,[LastName]
,[FirstName]
,[Title]
,[TitleOfCourtesy]
,[BirthDate]
,[HireDate]
,[Address]
,[City]
,[Region]
,[PostalCode]
,[Country]
,[HomePhone]
,[Extension]
,[Photo]
,[Notes]
,[ReportsTo]
,[PhotoPath]
FROM [Northwind].[dbo].[Employees]
Koja ce popuniti DataTabelu sa identicnim poljima, ali ako ja zelim samo
Code:
var q = from c in db.Customers
select new {c.ContactName, c.Address};
Ce se prevesti u SQL preko DLINQ-a
Code:
SELECT [t0].[ContactName], [t0].[Address]
FROM [Customers] AS [t0]
ili EF
Code:
SELECT
[Extent1].[ContactName] AS [ContactName],
[Extent1].[Address] AS [Address]
FROM [dbo].[Customers] AS [Extent1]
Uglavnom, i po meni EF, ima najvise smisla da zazivi jer omogucuje veci nivo abstrakcije, tj. beskonacan nivo abstrakcije

(nadam se da moze da se kreira entitet na osnovu entiteta a ne samo na osnovu donjeg sloja - relacionog). Pored ovoga se nadam da ce neko uvideti da je manipulacija preko LINQ kljucna stvar, i da ce naici podrska na SQL Serveru, jer ja zelim da imam strong type checking po svaku cenu i build opciju nesto u fazonu validacija modela. Da mi se ne desava kao sad, ispravim, dodam, nesto u tabeli i bog te veseli... trazi s cim je ko vezan u bazi i na koga sve to ima uticaja. Zato se nadam da ce LINQ da nam omoguci kvalitetniju i bolju manipulaciju podataka, ali se plasim da ovo ne ostane sve u domenu lose implementacije i na kraju zavrsi kao lose projektovana tehnologija.