Znaci jos jedna grupica lovaca u mutnom

. Ako ti nude da otkupis tovarni list to znaci da su ti paket prevezli kao cargo, tesko ces da se izvuces iz ovoga. To znaci da je paket registrovan na cargo carini na aerodromu i mislim da ne postoji opcija da im kazes da ga vrate nazad. Ako ne podignes robu u odredjenom periodu automatski ulazis u carinski prekrsaj i ides u krivicni postupak gde ces platiti sve to plus kaznu plus lezarinu na aerodromu za taj period plus sta te sudija rebne za "bezobraznost". Ja sam tu epohalnu avanturu prosao kad sam slao svoje licne stvari nazad kuci, na kraju sam bez dinara carine platio 250e raznih troskova, taksi, "usluga" i ostalog, o cemu sam vec pisao
ovde. Od toga je sam tovarni list oko 1000 dinara.
Inace, carinsku deklaraciju moze da popuni svako iole malo pismen i treba ti faktura (na kutiji je sigurno zalepljena jedna kopija, pa srecno i sa dolazenjem do tog papira) plus sto nigde neces naci prazan formular koji treba da popunis i niko ti nece pomoci i reci gde mozes da nadjes taj formular, ja i dan danas ne znam gde to moze da se nadje, plus te ceka dobrano obijanje saltera na carini i istrpljavanje njihovog nemara. Zato pamet u glavu ubuduce i samo regularnom preporucenom postom, u sirokom luku izbegavati ove mufljuze koji sebe nazivaju courier service. Sta vise sad posle desetak paketa koje sam dobio preko Royal Maila i USPS-a mogu uvereno da kazem da je obicna posta BRZA od kurirske sluzbe bar kad su paketi u pitanju. Zadnje sto sam narucio pre dve nedelje (bilijarski stap za drugara) je iz New York-a poslato u petak, u nedelju je stiglo na postinu carinu (DVA dana) u ponedeljak ocarinjeno u utorak je podignut stap iz poste u Pancevu, 600din taksa, 15% carina za sportsku opremu i 18% PDV, znaci sve ukupno je trajalo 4 dana.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić