Bolje od svih tih programa... Jes' da je malo vishe rada i mozga ukljucheno u proces...
Citat:
Ironhide:
P.S. Jel postoji neki program sa kojim bi nakon instalacije sam pobrisao i totalno blokirao startovanje procesa koji mi ne trebaju a da se to ne odrazi na stabilnost sistema?
Na Run imash komandu msconfig pa idesh na tab startup.
Osim toga, najsigurnije ti je sledece:
Run / regedit / pa idesh na HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Windows / CurentVersion / Run
pa na
Run / regedit / pa idesh na HKEY_CURENT_USER / SOFTWARE / Microsoft / Windows / CurentVersion / Run
pa na
Run / regedit / pa idesh na HKEY_USERS / SOFTWARE / Microsoft / Windows / CurentVersion / Run
I pobrishesh sve kljucheve koje sistem ne treba da podize. SAMO PAZLJIVO!!!
(Uz to, mozete na listi SOFTWARE slobodno pronaci i programe koji ste Uninstalirali, pa izbrisati njihove kljucheve).
Sem toga, mozesh na:
Computer Management (desni click na My Computer / Manage) / Services and Aplications / Services
da iskljuchish SVE servise koji ti nisu potrebni, npr. ako ti ne treba zvuk, iskljuchish sve shto sadrzi rijech Audio, ako ti ne treba shtampa, Print Spooler itd.
Kako ga iskljuchiti da se ne podize sa sistemom?
Vrlo jednostavno: Desni click / Properties
Stavish na Disable, ili Manual, u zavisnosti od toga da li ti je uopshte potreban, a proces obavezno na Stop.
Nema potrebe restartovati rachunar nakon stopiranja procesa, da bi se vidjela razlika u brzini.
Jednostavno je provjeriti u Task Manageru (Run / taskmgr, ili Ctrl+Alt+Del / Task Manager) pokrenuti prije ovih radnji i pratiti kako smanjuje radnu memoriju i broj procesa.
Samo PAZLJIVO, jer je ovo veoma OPASAN alat, kojim se moze doci do nestabilnosti sistema, ukoliko se iskljuche vitalni Servisi.
Za defragment kljucheva u registrima ja koristim >AusLogics Registry Defrag<, koji je odlichan za OS Vista i XP. Koristan, besplatan alat, koji se moze skinuti sa
www.download.com
A, poshto Vista ima neki nepregledni "fabrichki" Disc Defragmenter (vizuelno, prije samog kraja defragmentacije), koristim >AusLogics Disc Defrag<, koji se, takodje se moze skinuti sa
www.download.com i besplatan je.
Takodje, nepreporuchljivo je, ali, ukoliko bash zelite vecu brzinu, mozete iskljuchiti System Restore, koji je krvopija za slabije konfiguracije.
Predlazem i nepostojanje antivirusa na rachunaru, ali, morate pratiti procese, servise i kljucheve u registrima kad god vrshite izmjene na sistemu ili jednostavno "idete" na internet. S toga vam toplo preporuchujem postojanje Antivirus programa, ali, njegovu neaktivnost kada sistem nije u opasnosti od upada virusa. Kada se, recimo konektujete na net, ili ako ubacujete neki CD aktivirate ga i OBAVEZNO! ga odrzavate azurnim).
Predlazem besplatnu varijantu >Avast home<, gdje se licenca obnavlja godishnje, a dosta je dobar.
Ako ste u mogucnosti da platite >Avast Professional<, nije velika razlika u bazi virusa, jedina razlika je u stabilnosti i mogucnosti da Server jedini skida update, a Clienti "uzimaju" update od njega. Dakle, sa stanovishta korisnika jednog rachunara, >Avast Home< je odlichan!
Mogu se skinuti sa:
www.avast.com , a postoje i u Serbian verziji.
Znam, znam...
Nema potrebe da se zahvaljujete...

Ako neko zna josh po neshto o samom odrzavanju sistema, ili da da neki komentar neka pishe...