Dok ne saznamo kako da nam isplate pare ako prodamo neki domen, evo par stvari koje sam ja zapazio.
Clanarina koja se placa na sajtu je samo osnova, i sa njom se mogu raditi samo osnovne stvari pri kupovini i prodaji domena. Ako zelite nesto vise, morate dodatno platiti. Tako na primer pojavljivanje vaseg domena na pocetetnoj stranici sajta (featured) kosta 20$ po domenu. Naglasavanje u nekoj od kategorija 10$. Dodatnih 4 kategorija u kojima se moze pojavljivati vas domen na aukciji 3$ (sa osnovnom pretplatom je dozvoljena jedna kategorija). Ako hocete da odredite minimalnu cenu ispod koje necete da prodate domen (reserve pricing) kostace vas 5$. Ako hocete da cenu imena vaseg domena procene vrhunski strucnjaci u oblasti interneta, onda morate da platite 15$. Postoji jos dosta dzidza bidza koje mozete da platite, ali i ne morate. Mozete jednostavno postaviti domen na prodaju, u par recenica ga opisati, odrediti pocetnu cenu i kategoriju, i cekati da se nekom svidi bas domen koji vi prodajete. Posto ima jako puno domena na aukciji, bez dodatnih "stimulansa" koje morate da platite, tesko da ce neko kupiti i uociti bas vas domen. Bar sam to ja zakljucio prateci desavanja na sajtu. Primetio sam da jako vaznu ulogu igra procena vrednosti (Certified Domain Appraisal), i isticanje vaseg domena iz "mase" (featured). Na primer domeni koji imaju procenjenu vrednost od 10.000$ do 50.000$, a vlasnik je dao pocetnu cenu od na primer 8.000$, skoro uvek imaju BID-ove (ponudjenu cenu), i u vecini slucajeva nadmetanjem kupaca dostizu skoro maksimalno procenjenu vrednost. Naravno, takvi domeni u skoro 90% slucajeva imaju sva moguca "pumpanja" koja navlace potencijalne kupce. Sve to se placa, ali ako imate neko izuzetno dobro ime domena, svaki ulozeni cent u poboljsanje kotiranja vaseg domena kod kupaca, vratice vam se mnogostruko. Svakako, postoji i verovatnoca da i pored svega toga niko ne kupi vas domen, ali je to ipak vasa greska, jer verovatno niste odabrali za kupce interesantno ime. Sto se tice toga koliko se ugradjuju u prodajnu cenu, taj procenta je 5% do 500$, a 7% preko 500$. Najveca moguca pocetna cena koju mozete da trazite je 50.000$, a najmanja 0$, odnosno mozete prepustiti kupcima da vam ponude cenu, pa vi da odlucite da li vam odgovara ili ne. Postoji i varijanta da se trazi i vise od 50.000$, ali samo ako je minimalna procenjena vrednost (Certified Domain Appraisal) veca od te sume, i ako platite odredjenu nadoknadu za tu uslugu. Sve u svemu nije bas lako prodati domen, i treba vam dosta srece, intuicije, i znanja oko trenutnih, ili konstantnih trendova na internetu. Jos ako uspete da pronadjete i registrujete domen koji je interesantan, i koji neko vec nije registrovao (malo verovatno

), onda sigurno mozete racunati na ogromnu sumu koju cete dobiti od kupaca. To su neke od stvari koje sam ja zakljucio prateci TDNAM (The Domain Name Aftermarket) jedan kraci vremenski period. Ostaje otvoreno pitanje nacina isplate, ali nadam se da cemo i za to pronaci resenje. Za kraj evo vam nesto za razmisljanje: