[Evo jedna pricica za pocetak]
[Ko razume,shvatice...]
[Prosecan korisnik ES-a bi trebalo]
Na jednoj planeti koja se zove (slucajnost) Mars nalazili su se mali vanzemaljcici koji su nesto svojim teleskopima posmatrali na drugoj planeti zvanoj Zemlja(slucajnost).Posto su oni bili (odredjenost) glupi, nisu znali da bica na Zemlji vode slozeni zakoni i da oni imaju mozak.Ali, svejedno, oni su otkrili vazne zakone promatrajuci Zemlju(kao sto su npr. kretanje aviona,paljenje cudnih svetala i sto je najbolje mogli su to deterministicki da predvide kada ce se ponovo desiti).Jednog dana razvili su svoje teleskope i uperili ih na gradove(premda oni znali sta su to gradovi) i na jedan konkretan Beograd(slucajnost).Posto im teleskopi nisu bili toliko mocni, nisu videli guzvu u gradu, ali su videli da nesto cesto izlazi iz grada autoputem u vikendice (treba da postanem pisac,majke mi:).I jos su ustanovili da se to desava leti kad je vrucina.I sve je bilo u redu na njihovoj planeti.Ali jednoga dana je izmisljen bolji teleskop i oni su ustanovili da ljudi(gle cudnog naziva za te objekte) idu autoputem i zimi,ali u znatno manjem broju.Morali su da izmisljaju nesto novo jer njihovi zakoni nisu to poznavali.Svi znamo sta su ova dobra bica izmislila i znamo kraj price.
I SAD CE MENI TU NEKA SVETSKA, TIPICNA MEDIOKRITETSKA BUDALA DA OBJASNJAVA HLADNU EMISIJU PREKO STATISTIKE, VEROVATNOCE...
Pokusavali su i sociologiju da izraze matematicki, ali nikako nije islo.Eeee...Iz jednog prostog razloga-suvise je kompleksna,pa su je vezali za isto ono sto zadnjih 50-100 godina pokusavaju da ubace i u fiziku.Moje misljenje je da u fizici (i uopste prirodnim naukama) nema mesta za takve stvari.Ja znam da je

i nema drugacije.Svugde to valja,matematika je izgradila visedimenzionalnu analizu i nisu joj trebale nikakve raspodele,svim oblastima odgovaraju svi prirodni zakoni, a onda se nadje neko ko kaze da elektron moze da izadje iz "ogromne" potencijalne jame ukoliko je to dovoljno verovatno.Ne,ne krivim te ljude koji su dosli na tu ideju,totalno je razumljivo takvo shvatanje posto smo jos na nivou australopitekusa za nesto bolje.Ne krivim ni hiljade onih koji ne zele da misle i stvari iz takvih knjiga uzimaju zdravo za gotovo.Da li se neko od mojih kolega zamislio kad sam mu ponudio ovu teoremu.Ne.Odmahnuli su glavom u sledecem kvantu vremena i odmah je krenulo citiranje poznatih ljudi iz sveta nauke "koji znaju mnogo bolje nego ti i ako oni tako kazu, tako je".Ne krivim ni one koji ce sad da me pospu drvljem i kamenjem kako "nisam nijednu knjigu procitao iz ove oblasti" (sto je delimicno tacno).
Pa sto ja uopste pisem ovu poruku kad ne krivim nikog?
(Uostalom,ukoliko je sve neodredjeno,dzaba se raspravljam,ukoliko je sve odredjeno,napisao bi ovo u svakom slucaju jer je tako "zapisano", tako da nemojte da mi zamerite)
[
Ovu poruku je menjao stalker dana 17.10.2003. u 18:55 GMT]