Citat:
armin.ba: nisam provokator...
govorim kako jest...kod mene uvijek dobro radi...nemam zalbi pretjerano jer imam jaku opremu na 2.4 GHz ja kad kupujem ne zalim pare...samo neka dobro radi...pa makar pare skupljo i par mjeseci

a i od bazne stanice sam oko 300 metara mada nemam opticku vidljivost s njom...
koji je kod tebe ovo paket...
Ako nisi provokator, procitaj sa moga profila postove sto sam ja pisao, pa bi ti trebalo biti jasnije ko ti postavlja pitanje i ko pise u vezi zone i zoninih usluga, a ako ti opet nije jasno dodji kod mene ciku pa pogledaj sa cim ja raspolazem sto se tice opreme i antena a nakraju mozda i para(pun sam ko brod, hi).
Kao prvo barem meni o opremi niko i nista ne moze pricati(za 7 godina prosao sam sito i reseto), a kao drugo u wirelessu sam dugi niz godina jos dok je to bila misaona imenica za ljude koji se bave informatikom(kako ja tako i @sinip, ja sam nam donijo opremu iz ns jos na standardu 802.11 na 2Mb, bez ono b i g).
Kao trece sta znaci to imam para ako, nemas adekvatne uslove i cistu optiku, sve ostalo je moze i ne moze,a i to sto moze je u vecini slucajeva zavisi od atmosverskih propagacija i smetas svemu zivome sto koristi 2,4GHZ opseg.
Od bazne stanice znam ljude koji su po 10 km udaljeni, ali izmedju nemaju prepreka, i korise kvalitetne usmjerene antene i mreza im radi i po 5Mb (pricam o serovanju podataka, a ne o internetu).
I jos davno sam pricao da na svoju mrezu nepustam ljude koji nemaju cistu optiku, jer zivim u gradu gdje ima preko 130 AP-ova pa ti vidi koja je to kolicina suma na hebenih 13 kanala po 5MHZ izmedju dva radna kanala.
I jednom za svagda svatite, svi vi koji hocete da od wirelessa napravite svjetsko chudo da postoje ljudi koji su to sve vec davno prosli i probali i koji se i danas bave time. Ali zica je uvijek bila zica, koja nije podlozna velikim smetnjama osim ako se ne prekine fizicki ili nema neko jace EMP, dok kod bezicnog povezivanja igra ulogu prvo koje je godisnje doba, drugo dali pada kisa ili je magla ili snijeg ili je mozda drvo olistalo pa je list pun tecnosti, a mozda je komsija digao sprat kuce(znace @sinip o cemu pricam) i niz drugih smetnji sto uticu na rad na tako visokoj freqvenciji sa malom zracenom snagom kao sto je 2,4ghz.
A sto se ice zone, veliki dijo koji je presao sa zone na mtelov adsl, budi siguran da nije bezveze presao, a tako ni ja.
Napredni dio BiH, Republika Srpska
http://tinyurl.com/6esyoc