Sad je pitanje zašto bi neko platio softver koji može za dž da skine sa net-a?
Da li obavezno mora da može da se skine sa net-a da bi bio GPL? Koliko ja razumem, ne mora.. Ali svako ko ga ima kod sebe, ima pravo da ga postavi na net.
Ne mora da se skine sa net-a ali source mora da bude na neki način dostupan.

Ako ga ne objavim što bi ga upšte postavljao kao OS. Poenta OS-a je da svi imaju pristup sorsu da bi učili - koristili - ispravljali ...
Iako priznajem da je i takav scenario moguć mislim da on definitivno spada u komercijalne licence.
Korisnik OS programa ima pravo da ne objavi svoje izmene, ako to želi, jedino ako ih objavi to mora da bude u okviru OS licence. Npr. firma koja koristi neki enterprise OS softer ne mora da objavi svoje module u kojima se nalazi biznis logika i sl. Tako neće morati svojoj konkurenciji da odaju - poklone nešto u šta su uložili vremena (i para) da razviju a ipak će uživati u pogodnostima OS softvera. Autor modula je jedino dužan da klijentu prenese sva prava koja je i on dobio. Vlasnik (naručioc) posla onda može da odluči da li će to biti objavljeno kao OS ili neće biti objavljeno uopšte.
Poenta OS licenci je da autora softvera zaštiti od nekog ko bi uzeo (ceo ili značajan deo) njegovog rada i to ubacio u komercijalni paket. Sve ostalo je izbor između toga da se to publikuje kao OS ili da se zadrži unutar firme.

Ovde se slažemo.
Koliko bi koštao razvoj (OS ili nonOS) paketa za enterprise aplikacije (npr)? Prilično, tako da neka mala kompanija nema baš velike šanse da pokrene takav projekat. Sa druge strane kada imaš već gotov "framework" lakše je praviti (i naplaćivati) namenske module za koje će klijenti plaćati. Normalno, niko nikada nije "preko noći" napravio softver sa kojim se je obogatio tako da će zakoni tržišta i dalje delovati.
Jedino će utakmica biti mnogo više ravnopravnija, pogotovo za klijente koji neće biti primorani da zavise od jednog proizvođača (ko je rekao m$

Da, iako non-stop pominjem enterprise softver, ne bavim se njime, on mi samo lepo dođe za primer. A i nije jedini, npr. Apache plus izrada dodatnih modula ili server-side softvera i sl.
Sve u svemu, moja poenta je da će ljudi biti angažovani za dopisivanje funkcionalnosti koje nema u trenutnom OS softveru, za to biti plaćeni, a na naručiocu (vlasniku) posla će biti da odluči da li to želi da "prosledi dalje" kao OS i da dobije sve pogodnosti koje uz to idu, ili da to zadrži za sebe.
http://younify.nl