Evo šta ja radim i ovo rešenje stopira 99.99% botova na phpBB 2.0.x forumima.
Requirements:
- GD sa podrškom za freetype (ili tako nešto)
Akcije:
1. Zabrani sve mejovle sa *@*.ru u admin panelu jer nekih 70% botova ako ne i više registruje akaunte preko .ru email adresa. Ovo je opciono ali...
2. Instaliraj animirani captcha modul. U ovoj captcha slici korisnik treba da prekuca samo slova koja se ne animiraju. Spam botovi ne čitaju animirane slike (putem OCR-a) a ako zaustave animaciju... zaustavi je sam (ESC na tastaturi) pa vidi šta se dešava sa slikom (ne možeš da izvališ koja slova treba da se prekucaju, a koja lete okolo)

Instalacija se vrši uploadom sadržaja arhive u root svog foruma (arhiva ima foldere u sebi - i oni ti trebaju

), a sve što ti je potrebno naći ćeš u rar arhivi koju ću prikačiti uz poruku.
3. PRE uploada ovoga bekapuj stare fajlove. Ako animirana captcha ne radi, vrati backup (a zašto ne radi? verovatno nemaš freetype)
4. Možda ćeš morati fajl arialbd.ttf da prebaciš u includes folder. Ja ne znam tačno gde on treba da stoji pa ga stavljam i u includes folder i u root foruma

5. U paketu imaš izmenjen srpski jezik za phpBB forume (nije ceo language pack, samo jedan izmenjen fajl) koji govori korisniku da treba da prekuca samo slova koja se ne pomeraju.
6. Koristi kondom

Laravel Srbija.
[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]