1) Ako nisam odsluzio vojsku onda se ne mogu vratiti jer ce me uhapsiti jel tako?
Ne mora da znaci. U zadnje vreme tolerisu expate, sto se tice vojske. Tako ne bi bilo mnogo cudno da ti odloze i posle 27-me na osnovu skole/posla (ako si do tada redovno odlagao).
2) Ako zelim da odem iz zemlje na vise od 60 dana onda to moram da prijavim SUP-u. Sta ako ne prijavim? Takodje, sta ako treba da odsluzim vojsku u Septembru, a ja predam prijavu recimo u Avgustu, onda ce to odbiti ili...?
Po zakonu bi trebao da se prijavis, ali to niko ne radi (niti ko kontrolise).
3) Sta ako ne obnovim pasos koji mi istice 2008., i dobijem recimo work permit ili green card. Da li to znaci da posle 2008. moram da se vratim u zemlju i obnovim pasos (i usput me uhapse) ili mogu komotno da nastavim da zivim u drugoj zemlji? Kad me neko pita za work permit ja mu pokazem pasos, i nema veze to sto je istekao kada work permit jos vazi?
Vazeca viza u nevazecem pasosu, NE VAZI

. Nosi pasos mozes lako izvaditi u konzulatu Srbije u zemlju u kojoj si (bez obzira na odsluzenu vojsku) i aplicirati za novu vizu.
Ovo je zanimljiva tema. Po zakonu, ako imas poternicu, drzava bi trebala da ti oduzme putnu ispravu (odnosno da ti ne izda novu). Medjutim, svim domacim regrutima, koji izbegavaju vojnu obavezu, konzulati redovno izdaju isprave. Cudno zar ne

?
4) Takodje vezano za ovo pitanje. Ako obnovim pasos on ce vaziti samo do moje 27. godine, tj. 2009. Recimo da do tada ne dobijem tudje drzavljanstvo, onda moram da se vratim nazad jer mi pasos vise nece vaziti?
Vidi odgovor pod 3.
5) Da li ikad mogu da se vratim u zemlju? Recimo dobijem tudje drzavljanstvo i odreknem se srpskog, da li ce to resiti problem?
MUP ce napraviti prijavu, pa objaviti poternicu, ako se ne budes odazivao na pozive. Kad dobijes novi (ne-srpski) pasos, onda trebas preko advokata zatraziti prebacivanje u rezervni sastav. Ako ti to prodje, onda ce ukinuti optuznicu.
Naravno, ovo je dosta klimavo, jer su neke odbijali da prebace u rezervni sastav, iako su dvojni drzavljani, koji ne zive u Srbiji (cime su krsili zakonu o vojsci, clan 305). Odbijanje je bilo sa poznatim objasnjenjem: Regrut ne zadovoljava uslove
TACKA!. Sve u svemu i to se moze na sudu resiti, ali zahteva vremena i novaca.