Citat:
vladdy: Svojina je svojina. U cemu je razlika izmedju automobila i softvera, i jedno i drugo je trebalo da bude dizajnirano, napravljeno (engineered?), testirano i izbaceno u prodaju. Potpuno isto.
Razlike nisu ogromne, tesko da ih i ima uopste. U kojim je to pravnim sistemima drugacije uredjen vlasnicki softver od bilo kog drugog prozivoda?
Ovo nije tačno. Pravni sistemi razlikuju intelektualnu od materijalne svojine. Intelektualna svojina se ne može uhvatiti rukama, opipati, voziti, jesti..... i postoje razlike. Ja mogu da napišem program, pesmu, stih, priču, da naslikam sliku - i da to podelim besplatno svakome kome želim; BMW to ne može, jer bi to značilo finansijsku propast.
Citat:
Kazes krsili bi ti slobodu i branili bi da napises pjesmu i das je dzaba. Pa ko ti brani da napises softver i da ga dajes dzaba? Microsoft to brani, ne bih rekao.
Podebljao sam ovu rečenicu, jer si mi je imputirao, ja ovo nisam ni rekao. Stičem utisak da nisi pročitao ceo moj post, ili si samo preleteo očima, bez da si malo analizirao ono što sam rekao. Da si pročitao ozbiljno o čemu sam govorio, shvatio bi da je moja poenta da nemam ništa protiv vlasničkog softvera, ali nemam ni protiv slobodnog softvera. Treba da postoje oba, baš zarad
alternative, da sutra ne dođemo u situaciju da jedni ili drugi mogu da rade šta hoće, da koriste svoju finansijsku ili političku moć, da kroje pravila koja bi samo njima odgovarala, a da alternative ne bude, što je najgore po korisnike. I svako ko bi izašao sa nekakvom idejom, ne bi bio u mogućnosti da se iskaže i dokaže, veliki bi ga kupili i patentirali svaku inovaciju, od čega bi bili još bogatiji, i uticajniji. Svaki totalitarizam predstavlja opasnost po društvo, i treba ga suzbijati. To je moj stav.
Citat:
Auh ovo su teske rijeci. Zar zaista mislis da Microsoft spijunira kroz Windows? Mogu ti napricati dosta o tome ali me iskreno zanima da li ti to zaista mislis?
Iskreno - ne znam. Ne mislim da će Microsoft da špijunira mene dok gledam gole žene preko interneta, ali sam skoro čitao negde (nemam trenutno link, ali ću potražiti, u svakom slučju, nije sa slashdota ili Novela) da je ministarstvo odbrane USA učestvovalo u izradi sigurnosnih mehanizama Viste. Ako je to tačno, onda je to strašno, te se nadam da nije. Ali budući da ti Vista sruči na hard-disk 6 GB ko-zna-čega, ništa nije nemoguće, pogotovu kada je u pitanju politika te prekookeanske zemlje. Dobro, ovo sad prelazi u politiku, ali sve je politika. Iskreno, nadam se da sam Windows ne sadrži mehanizme kojima bi neka institucija mogla da špijunira, ali ne mogu se zakleti ni da takvih backdorova nema.
A o tome ne govorim ja, Mladen Isaković, evo i neki zvaničnici iz gradova i vlada zemalja koje postepeno, prvo gradske uprave, prelaze na druge operativne sisteme, najčešće Linux, govore o tome, doduše na malo zavijeniji način. Možda je to samo politička igra, a možda i ima istine u tome.. Ne znam, ali mislim da nije nemoguće. Moja je parola da treba biti oprezan.
Citat:
Posle kazes, Linux ima backward-compatibility. Otkada, mozda godinu-dvije ako i toliko.
Nije tačno, ja sam upravo kritikovao Linux zbog toga. Dokaz da nisi pažljivo čitao. Rekao sam, citiram svoja zadnja 2 posta, a ti pogledaj ponovo, "Naravno, ta podrška je skupa, Linux je u mnogočemu arhaičan, najviše smeta nedostatak backward kompatibilnosti,..." kao i "Problemi oko backward-kompatibilnosti se danas najčešće lako prevazilaze nečim što sve ozbiljne distribucije Linuxa imaju - alatima poput apt-geta, synaptic-a, gslapt-a, portage-a..... Znači, ponovo si mi imputirao nešto što nisam rekao.
Citat:
I kazes ozbiljne distribucije linux-a, a koje su to neozbiljne. Kako moze biti neozbiljni operativni sistem, pa kako to moze uopste i da izadje na trziste. Eh da, WinMe oops

))
Suse, Fedora, Mandriva, Debian, Slackware. Mislio sam na najpoznatije, sve ostale se baziraju na nekoj od ovih major distribucija. Baš zbog loše backward-kompatibilnosti, nastaju problemi sa neki programima koje želiš instalirati. Tome služe alati poput apt-get, Synaptic, Yast, Yum, Slapt-get, itd... Tvorci ovih distroa pakuju programe za njih, stavljaju ih na servere, i ti preko tih alata lako, u par klikova preko nekog front-enda dovučeš i instaliraš program koji ti je potreban, bez da razmišljaš o backward-kompatibilnosti, međuzavisnostima, itd. Ovim je proces instalacije i deinstalacije softvera rešen na vrlo jednostavan način, i čak mnogo bolje organizovan nego kod Windowsa.
Citat:
Samo ti govorim kakvo je realno stanje danas i da tu ne pomazu mnogo Knoppix-ove zalopojke o tome sta ce biti za 20 godina, iz njegovog (ne)objektivnog ugla.
Pa nisam ni ja ćorav, vidim kakvo je stanje danas, a priča je započela o crnim predviđanjima autora Knoppixa, i o tome koliko je ta njegova prognoza realna ili ne. Sve što sam rekao je da ne bih želeo da se te slutnje dogode, a ti me onda ubeđuješ kako danas nije tako. Pa nisam ćorav, znam da nije
Citat:
cynique: Teško da će danas ovo netko popušiti.
Jesi siguran? Da li ti veruješ da state-department, u zemlji koja vojnom silom, špijuniranjem i ratovima snaži svoju ekonomsku moć, nema
apsolutno nikakvog uticaja na razvoj sw-a, pogotovu kada je u pitanju operativni sistem koji ima 95% tržišta na desktopu u svetu? Ja ne bih mogao da se zakunem u to. Možeš li ti?