Tu kombinaicju sam i ja pokusao pre par meseci i nesto mi nije bas islo. Imao sam nekih problema oko service-a. Doduse service je radio ali ja nisam mogao da kreiram reporte zbog nekih bugova. Doduse, problem je verovatno bio sto sam imao na kompjuteru gomilu kojekakvih CTP-ova i nekih beta release software-a. Prosle nedelje sam reinstalirao win i sad sve radi kako treba, doduse uz jednu malu izmenu, a to je da sam instalirao full SQL Server 2005 sa svim servisima, izmedju ostalog i Reporting Services. Ali i dalje radim na SQL Express (ipak je on free) s kojim Reporting Service radi odlicno. E sad, kako se on ponasa u praksi - ja ne znam, nemam jos ni jedan gotov projekat sa njim da bi mogao da kazem ali moji prvi utisci o RS su da je daleko laksi za dizajniranje od CR. Ustvari mislim da i ne moze da se poredi. Uglavnom, ovde cu se i zaustaviti jer nisam mnogo radio u RS-u ali prvi utisci su mi jako pozitivni.
Sto se tice licenciranja, ono sto sam ja procitao je - da sve zavisi od tkz. "processing mode" a to su Local i Remote. Vise o tome na
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms251671(vs.80).aspx. Sto se tice deployment-a on je jednostavan i najvaznije free (za nas u zemlji dembeliji

) ovo se odnosi na kontrole i postoji prerequisite tako da se moze dosta lako instalirati.
Uglavnom, meni se svidja i mislim da cu preci na njega ne samo zbog licenciranja vec zbog vece jednostavnosti u radu a i jedna od bitnijih stvari je da je omoguceno dinamicko kreiranje sto CR nema tj. verovatno ima ali mora jos da se doplati
4 ismilovic
Imam neki osecaj da sam indirektno prozvan pa bi malo da pojasnim.
Prvo ja se nisam grozio, nego sam pokusao da te odvratim od toga sto pokusavas da radis jer sam ja radio izvestaje i rucno a i preko designera (CR). Ono sto sam ja prosao me je na kraju zauvek odvratilo o rucnog generisanja izvestaja bar onih kompleksnih (mada i ovo je dosta relativno, jer nekad bas kompleksni izvestaji moraju tako da se rese). Evo par razloga protiv manuelnog generisanja izvestaja
- Reusability, to znaci da se jedan izvestaj moze iskoristiti u dva razlicita okruzenja, recimo ASP.NET aplikacija WinForms. O renderingu ne treba ja da brinem nego kontrola, na meni je samo da kreiram izvestaj a o tome kako ce se on prikazati, je na onome ko razvija te kontrole. Ovo bi ti isto mogao da uradis tako sto ces da uvedes neki nivo apstrakcije ali ti ces onda da radis iste one stvari koje su drugi vec napisali i ici ces u smeru vec postojecih designera.
- Export koji meni ne pada na pamet da radim, a moras priznati kada imas neki izvestaj na net-u onda je ovo korisna opcija, a resavati to rusno nije nimalo trivijalno.
- Dizajniranje - je ne uporedivo lakse nego rucno kad radis, zasto ja da pisem za 50 textboxova
Code:
textbox1.text = "blablabla";
textbox1.Position = new Point(20, 30);
...
Znaci daleko brza izrada izvestaja, a da ne pominjem da svi malo bolji RE (report engine-i) imaj preview u toku rada, sto sa rucnom izradom nije slucaj.
- Formatiranje, ovo mislim na stampu, jer kod rucnog stampanja moras da vodis racuna o formatiranju, margine, visina, sirina... a to uopste nije lako ali...
I jos mnogo razloga kojih sad ne mogu da se setim ali najbitije od svega je brzina izrade, sto i jeste bitno kada radis za pare, sve ostalo gubljenje vremena. Cak sam ti predlozio, ako se ne varam, da pogledas neki od OSS projekata jer je su neki zaista daleko odmakli.
I da, na kraju da spomenem, ne mozes stavljati u isti kontekst prelazak sa CR na RS i prelazak sa CR na rucnu izradu. Jer to nije isto, RS je konkurencija CR-u zato sto pruza isto ako ne i vise opcija od CR-a.
Eto toliko.
Pozdrav svima