Evo par slika UPS-a sa olovnim starter akumulatorima, oba sistema se koriste kao alternativno napajanje uređaja kod centralnog grijanja na drva i služe kao jedna od sigurnosnih mjera prilikom grijanja. Ukoliko bi vodena pumpa ostala bez napajanja u toku rada grijanja (pretpostavka da ostale mjere ne funkcionišu), ne samo da grijanje ne bi funkcionisalo, već bi došlo do teške havarije, pa i eksplozije u sistemu grijanja. Zbog toga je važno da ovi UPS-ovi funcionišu besprijekorno, što se i pokazalo tokom višegodišnje upotrebe. Evo nešto više o tome,

Na ovoj slici je prikazan UPS kineske proizvodnje (gornja kutija) koji je u originalu deklarisan na snagu od 500W, međutim distributer opreme za centralna grijanja kod nas je malo "čačkao" po njemu i dao uputstvo za upotrebu s novom deklaracijom od 200W, što se i meni čini sasvim realno. Konkretno sa ovim UPS-om se napaja samo pumpa snage 65W i može da radi dok se ne potroši akumulator (nije baš preporučljivo), odnosno najmanje dva punjenja kotla (sa aku.75Ah, ako je veći onda još i više) i to bez ikakvog dodatnog hlađenja. Ukoliko trebate konstantno napajanje u trajanju više sati, uzmite svakako dosta jači UPS i veće akumulatore, ne bi trebalo biti nekih problema. Ovaj UPS ima full automatiku, tako da se sam uključuje pri nestanku struje (malo sam ga preuredio, tako da se uključuje samo kad bimetalna sklopka na kotlu uključuje pumpu-UPS troši značajnu struju pri uključenju i kada nema priključenog potrošača na njemu) i kad dođe struja, sam dopunjava akumulator. To punjenje je na žalost s dosta malom strujom od cca 0,5A , tako da sam dodao još jedan jači punjač (kutija u sredini) za brzo punjenje akumulatora. Struja od max.0,5A je međutim dovoljna da se održava napon od 13,45V (barem kod mene) i time nije potrebna nikakva kontrola akumulatora u stanju mirovanja.

Na ovoj slici je prikazan jedan malo složeniji UPS sa ugrađenim procesorom za savršenu isporuku i peglanje sinusoide izlaznog napona izlazne snage 700W, naravno full automatski, sa dobrim punjačem i zaštitom akumulatora od dubokog pražnjenja. Kod njega sam, tvorničke gel akumulatore od 9Ah (3 komada u seriju ukupno 36V koji su bili ugrađeni u kutiju UPS-a), zamijenio olovnim starter akumulatorima 74Ah i time višestruko produžio vrijeme rada kad nestane struje.

Jedini problem je u tome što procesor ne "prepoznaje" jače akumulatore, tako da se na displeju pri kontroli procentualne napunjenosti, pokazuje nakon nekoliko minuta da su akumulatori "prazni", što međutim ne utiče na rad UPS-a jer je očito programiran da se isključi kad napon aku. dođe ispod dozvoljene granice.
Ovaj sistem osim vodene pumpe, napaja još neke uređaje na kotlu (radi na bazi pirolize), tako da je bio potreban nešto jači UPS, makar je ovaj dosta predimenzionisan, ali kad nam je trebalo nismo mogli naći manji.
Olovni starter akumulatori se definitivno mogu koristiti za UPS, jedino je pitanje za koju namjenu koristite UPS. Ako je to samo, kao u mom slučaju, da se povremeno uključuju, onda svakako preporučujem zbog cijene starter aku. , ali ako je to za kontinurano napajanje kao npr. kod nautičkih plovila, onda je bolje uzeti olovne gel akumulatore koji su dosta skuplji, ali traju mnogo više nego što je razlika u cijeni.