1) Zauzima resurse bez veze.
Primer: Aplikaciju koja je u stvari pomocu echo komande davala HTML browseru (sto je inace glupo resenje) je trebalo prebaciti u Smarty. Prilicno obiman posao koji se sveo na pisanje aplikacije od pocetka... e sad... i to je zavrseno. Primera radi stranica u predhodnoj verziji je parsovana za 0.005 sekundi dok je istoj stranici uz pomoc Smarty-ja trebalo 0.05 sekundi, dakle 10 puta vishe!!!! Pogodite sta se dalje desilo... odustalo se od upotrebe Smarty-ja naravno.
2) Odvajanje "programiranja" od "dizajna" ???
Sta je u stvari programiranje? Pisanje algoritma u odredjenoj sintaksickoj formi razumljivoj kompajleru programskog jezika u kome se pise, zar ne? Dakle i Smarty je neka vrsta "programiranja" odnosno implementiranja algoritamskih celina (uslovnih grananja, visestrukih grananja, petlji ovakvih i onakvih... etc.)
Pa dragi moji "dizajneri" u cemu je stos? Plasite se da koristite "<?" umesto "{"... ili "<?=$pera?>" umesto "{$pera}" ili ...grananja i petlje da i ne pominjem.
Btw.. dizajneri u glavnom rade u DreamWeaver-u, koji i te kako odvaja PHP od HTML-a ako nicim drugim, onda bar bojom u kodu sto nije slucaj sa Smarty kodom. E sad.... ako neki dizajner i dalje u kodu ne razlikuje PHP od HTML-a.. ocno je malo nize niz ulicu i radi do 16h

3) Default delimiter-i u Smarty-ju su bash glupi.
Ok, ovo je vise kao sporedna zamerka jer se vrlo lako da promeniti... ali sve u svemu... ako je tamo neki "dizajner" bas navikao na "{}" onda ce tesko napisati neki JS kod, zar ne?
Rezime:
Sve u svemu, Smarty je, kao sto je neko ovde vec lepo rekao "sarena laza za dizajnere" i ja se u potpunosti slazem s tim.
Ne razumem u cemu je problem koristiti logiku razdvajanja "programerskog" i "dizajnerskog" dela uz pomoc samog PHP-a?
Evo primera u 3 fajla:
1) index.php
<?
require_once('inc/inc.index.php');
require_once('template/template.index.php');
?>
2) inc.index.php
<?
$naslov = 'Home page';
$user = 'Pera';
?>
3) template.index.php
<title><?=$naslov?></title>
<p>Dobrodosli, ulogovani ste sa korisnickim imenom: <?=$user?></p>
Ovaj treci fajl nema bash kompletan HTML u sebi, ali nadam se da ste razumeli logiku. Ovakvu logiku koristim vec nekoliko godina, i nema te sile koja ce da me ubedi da je dizajneru lakse da savlada i koristi Smarty nego PHP, a kamoli da me ubedi da je Smarty bolji od samog programskog jezika u kome je pisan... apsurd!