Pa ako ti se razmak izgubio zbog kompresije, jos ce se lakse izgubiti prilikom pravljenja plocice
Moras da uzimas u obzir svoje (i tudje) mogucnosti pri projektovanju plocica. Ja tako svuda ostavljam 1mm minimum, jer znam koliko su nepouzdane amaterske tehnikekoje koristim (pegla,foto). Sada kada bi imao profi opremu verovatno bih u taj 1mm mogao da zguzim 16 vodova, ali sta cu kada nemam
Projektovanje plocice predstavlja taj prelaz sa teorije na praksu, gde ti nesto zamisljeno i dizajnirano na kompu ili papiru, treba da preneses u pravi svet (a u njemu ne bi imao taj razmak izmedju vodova koji se gubi kompresijom slike).
Ako bi radio kuci ovu plocicu imao bi negde izmedju 5 i 30 kratkih spojeva u zavisnosti od uspesnosti procesa.
Znaci samo obrati paznju na nekoliko stvari pri projektovanju i dobices mnogo bolje rezultate.
1. Ovo sto sam naveo gore
2. Ne mora sve da bude malo u pocetku. Bolje je da napravis nepotrebno veliku plocicu koja radi nego minijaturnu koja ne radi
3. Kada mislis da si zavrsio - nisi.Uvek postoji neki vod ili komponenta koji se moze pomeriti na drugo (bolje) mesto. Kraj rada je obicno kada pronalazenje tih boljih resenja postane neprakticno dugo
4. Batali autoruter. Beskorisna sprava koja sputava tvoju kreativnost nudeci ti resenja koja su laka, ali ne obavezno i dobra.
5. Prati semu. Mnogi ljudi rade tako sto nacrtaju semu, predju na pcb i zaborave semu. To nije dobro zato sto ti upravo sema daje najbolje smernice o smestaju komponenti.
6. Podeli pcb na najvaznije delove. Na primer kod pojacala imas nekoliko bitnih delova :
-Napajanje i uzemljenje - ova dva bi trebalo da budu najdeblji i najkraci vodovi.
- Izlazni tranzistori - najcesce su na ivici plocice i time u velikoj meri odredjuju raspored svih ostalih komponenti
-signal -treba ga drzati podalje od glavnih vodova i uzemljenja
To ti je to, otprilike. Ja bih ti preporucio da uzmes neko jednostavno pojacalo (p3a, borin standard) i da napravis plocicu za njih tako sto ces se drzati nekog plana.
Vidim da ti strpljenja ne nedostaje, sto je najbitnije. Samo vezbaj i to je to. Cak i kadaimas projekat sa sve plocicom, ti uradi svoju pa uporedi.
Pozdrav
I puno srece u radu
P.S Kasnije se pozabavi estetikom, koja nije toliko bitna sto se funkcionisanja tice, ali godi ocima. I cudna stvar je da jos nisam naisao na lepu plocicu koja ne radi

Sto samo znaci da ako se neko potrudio da izgleda lepo, velika je verovatnoca ida se potrudio da radi. Osnovna pravila estetike vaze i ovde. Jednostavnost,Simetrija i Paralelnost.