Pozdrav ljudi, drago mi je sto je ovoliki odziv na ovu temu, jer je veoma znacajna po nas, ali smo malo skrenuli.
Necu da pricam o nicemu konkretnom, naime kao sto tema glasi interesuje me da li postoje vidljive indicije koje moze covjek da primjeti da li ga neko slucajno prisluskuje.
U nasim sredinama, svako ko je imalo sumnjiv on postaje interesantan. Naime, ako BIA ima 2000 zaposlenih, to ne mora da znaci da samo oni rade taj spijunski posao. Postoje tzv. agenti, odnosno dousnici, kako je poznato u nasem narodu, koji rade za obavjestajnu sluzbu ali ne direktno, ne dobijaju platu itd. Neki rade za nekakve nagrade od drzave, neki pak imaju isti ili slican interes kao i sluzba itd. Imam kuci udzbenik sa akademije unutrasnjih poslova pod nazivom 'Osnove drzavne bezbednosti' izdat 1980. godine u Beogradu. Interesantno je ovo: "Slika levo, - Oprema agenta; mikrofon ugradjen u rucni casovnik i odasiljac velicine dlana (moderniji "mini-spijuni" su velicine kockice secera. Oni primaju tonove sapata i do 20 metara udaljenosti, a prenose ih na oko 200 metara). Slika desno - Mikrofilmovani agenturni izvjestaj". Onda se navode i fotoaparati ugradjeni u upaljacu, kao i minijaturni magnetofonski uredjaji u formi prstena, kao i bombe u formi hemijske olovke, kao i njena sema i sastav!
Ako je sve ovo postojalo, ovako minijaturno, prije vise od 26 godina, sta onda danas postoji? Navodi se u knjizi da za obavjestajnu sluzbu rade naravno i naucnici, inzenjeri, koji prave opremu samo za agenciju, sto znaci da mi tacno nikada necemo znati sta sve oni imaju, to je daleko od nasih ociju. Ako znamo sad da CIA, MOSAD i ostale vece agencije imaju uredjaj za automatsko snimanje razgovora kad se spomene odredjena rijec, mislimo da je to jedina spravica za prisluskivanje. Mi cemo saznati to mozda kada budemo imali praunucice, tj. kad se razotkrije sta su sve imali. Kad bi mi znali sta oni imaju, to ne bi bila agencija koja uspjesno radi svoj posao spijunaze.
Znaci interesuje me, tacno, kako mogu znati kad me neko spijunira. Znam za odredjene indicije, kao sto je brzo iznenadno praznjenje baterije, slab zvuk govora sagovornika. Dakle indicije, koje su i da li jos postoje.
Koliko sam cuo BIA sad moze da prisluskuje 24 sata, a zakon novi bi trebao da donese da je limit 12 sati prisluskivanja bez naloga, sumnjivih osoba.
Mozete biti sumnjivi ako se recimo druzite ili poznajete sa osobama koje su veoma interesantne agenciji, dakle svako moze biti prisluskivan, manje - vise.