WOW But, but, but...ja sam samo...
No hajdemo redom.
trninic:
Prvo da ti se zahvalim na veoma strucnom odgovoru koji i vise nego cenim.
FAQ sekciju imalo je 63% analiziranih sajtova

, a nisam ih niti zvala niti kontaktirala preko formi, posto mi je bio kratak rok da odradim posao najbolje sto mogu.
Nego, slazem se sa tim sto si izlozio, ali ja sam (nadam se) pokrenula pricu samo o jednom malom segmentu koji obuhvata CRM. Ukoliko posmatramo samo segment "delovanja CRM-a" preko interneta, odnosno sajtova, i dalje stoji da je potrebno na sajtu da se napise makar recenica "kontaktirajte nas na sledecu email adresu:..." ili "ukoliko imate neka pitanja obratite se...". Cinjenica je da takve informacije ne treba postavljati na dno jedne jedine strane sajta koja prikazuje recimo profil kompanije i to ispisano bojom koja je slicna pozadinskoj boji, vec tu informaciju treba istaci na pravom mestu i na pravi nacin (ovo je najsture sto sam uspela). Ja sam pokusala (definitivno neuspesno) da istaknem upravo smisao Information Design-a sa tog aspekta. I da..da ne zaboravim..pa nema zasto da se ljutim

I jos nesto, nisam ja definisala Information Design. Ta disciplina se vise godina izucava na raznim univerzitetima (recimo Bentley) upravo pod tim imenom, postoje razni bilteni, kao i internacionalne konferencije na tu temu. Naravno cela disciplina je mnogo slozenija od ove sirovine koju sam izlozila, ali jos sam mlada

Puno pozdrava
mungos:
Pozdrav
Kompanija se bavi (valjda jos uvek) izradom informacionih sistema za osiguravajuce kompanije, kao i POS i Retail resenjima. Glavna tehnologija koju koriste je Oracle (protiv koje nemam nista ako se pravilno koristi).
Sto se tice statistike za pdf, ali imala sam samo mesec IPO

dana da osmislim i obavim analizu kao i da napisem izvestaj od 30 strana!!!. Ali sigurno cu i taj aspekat da analiziram u buduce
bluesman:
Odlican komentar. Vezano za studije koje su, budimo iskreni, pametni ljudi odradili i napisali, evo jedan primer:
2000. godine objavljeni su rezultati Eyetrack Online News Study, studije izvedene u saradnji Stanford University-ja i Poynter-a, centra za edukaciju i istrazivanje novinarstva na Floridi. Da ne nabrajam sada sve podatke o uslovima pod kojima se obavljala, glavna "jedinica mere" bila je "fixacija oka", koja je definisana kao kada se ispitanikovo oko fokusira na jednu tacku najmanje 1/10 deo sekunde-vreme koje je dovoljno mozgu da prevede informaciju. Rezultati su bili sledeci: od ukupnog broja ispitanika, 92% je citalo kompletne textove, 82% sumarne (tizere), 64% fotografije, 45% banere i svega 22% grafiku.
A ako malko proletite preko uspesnijih news sajtova (citaj posecenijih), njihov dizajn i struktura sajta i stranica se u velikom delu poklapa sa ovim rezultatima (po ucestalosti nabrojanih elemenata). Naravno da nije dovoljno sakupiti statistike, nego je upravo cilj iskoristiti ih u kombinaciji sa, sto kazes iskustvom, znanjem ili nekom uradjenom studijom, i na taj nacin doci ne samo do resenja dizajna buduceg sajta, vec i njegove strukture, kao i strukture strane. Ali recimo ta studija sem uglavnom moze primeniti na news sajtove, nikako recimo na sajt firme koja se bavi recimo web dizajnom.
Takodje si u pravu da je jako tesko napraviti kompletnu analizu. Bar ja znam da ja nisam uspela. Elemenata i aspekata analize je previse za jednu osobu.
Sto se cene tice, placa se posebno, jer tako nesto ne odradjuje ni dizajner ni developer (bar ne bi trebao).
Puno pozdrava
tOwk:
Pozdrav

Slazem se da se mozda nisam najbolje izrazila sa onim "NACIN I OBLIK" (definitivno), ali i sam text predstavlja informaciju, a kojom tehnologijom ces da odredis kakav da bude, koje boje, na kakvoj pozadini, koji font ces da odaberes.

Dalje, nisam proucavala tehnologije, vec ucestalost i mogucnost njihovu upotrebu za prezentovanje konkretne informacije, sa akcentom na informaciju a ne tehnologiju. Naravno da moram da poznajem tehnologije da bih uopste mogla ista da kazem na tu temu, ali necu odabrati onu koja se meni najvise dopada, vec onu koja odgovara za tu svrhu

Ali REKLA SAM VAM JA

) (meni)Bitna stavka je bila da dam dobru procenu, da ne bi bilo posle ETO ONA NAM JE REKLA.
Puno pozdrava (nemoj me tuc!!