Kao prvo, 64-bitni .NET je već došao u verziji 2.0, ali strukture Int128 i dalje nema...
E, sad, da li bi int uvek trebao da ostane 32-bitna vrednost?
Jednog dana ćemo preći na 128-bitne sisteme, pa na 256-bitne (naravno ne u skorije vreme). Osnovna prednost novih platformi je mogućnost procesora da radi sa većim vrednostima koje ne mora da deli na više registara. Druga stvar, naravno, je adresiranje memorije. Sada će neko da kaže, da nam nikada neće trebati više od 2^64 memorije, ali nekada su mislili da je i 64 KB dovoljno. Za nas koji radimo data access aplikacije sve to i nije toliko bitno, ali za obradu zvuka/slike, 3D animaciju i ostale 'zahtevne' stvari jeste, tako da sumnjam da će int uvek ostati 32-bitna vrednost, bar u C++ kompajleru. Što se .NET-a tiče, on je i zamišljen kao data access platforma, pa postoji mogućnost da će int uvek biti Int32.
Btw, od kada sam prešao na .NET 2.0, Int32 uvek deklarišem kao Int32, ako procenim da mi nikada neće trebati veća vrednost. Tako da, šta god da odluče u Microsoft-u, moje aplikacije neće zauzimati više memorije nego što im treba ni u nekim budućim verzijama .NET-a. Naravno, sad se nameće i pitanje, što se ja u opšte cimam oko toga, kada prosečna konfiguracija već ima 1GB RAM-a? Da budem iskren, nemam pojma...

Oliver 'FAQ' Klaćik