Kakva su iskustva, da li se dešava da virtuelna particija pukne?
Za one koji ne znaju, VMVare (www.vmware.com) je virtuelna mašina, dakle emulira ceo racunar, ima svoj bios, eumilira procesor, plocu, hard-disk, graficku... i onda lepo bootujes instalaciju nekog OS-a (windows, linux,*bsd) sa CD-a, instaliras OS, radis u njemu, a svo vreme si u svom omiljenom OS-u.
Kako to izgleda - pogledajte - http://www.mycity.co.yu/grafika/vmware.png , ja sam uradio screenshot.
OS koji se emulira radi malo sporije, ali podnosljivo.
Dakle, možete recimo iz Windowsa XP paralelno da radite sa Windowsom 98, ili sa Linuxom (kao na screenshot), a mozete i iz Linuxa da radite sa Windows-om (ovo je dobro ako krijete nelegalnu verziju Windowsa

VMWare koristi stvarnu memoriju onoliko koliko mu odobrite. Ako imate recimo 256 MB ram-a, dozvolite mu 128 mb, i toliko emulirani OS vidi. Mada, evo meni VMWare ne radi vec 15 minuta, mislim aktivan je, ali ga trenutno ne koristim (kucam ovaj tekst), pa je svega 10MB memorije zauzeo, izgleda da je negde kesirao ostatak.
Kao sto rekoh, emulira i graficku karticu, koju XFree86 prepoznaje (i Windows, ako njega umulirate), pa bez frke mozete da koristite X-e.
Postoji i mreza izmedju oba OS-a, pa recimo dignete Sambu i share-ujete diskove.
Inace, emulirani OS ne vidi nista od stvarnog hardvera, ni diskove, pa ne mozete da mountujete recimo stvarnu fat32 particiju.
Prelazak izmedju OS-eva se obavlja krajnje jednostavno, ako si u stvarnom OS-u samo kliknes na prozor, i tu si, a izlazis sa Ctrl+Alt.
Kada si u stvarnom OS-u, emulirani OS radi paralelno, i vidis sta se desava, samo sto ne prima keyboard i mouse (sto je i normalno).
Jedina mana je sto emulirani OS mora da se instalira u VMWare-u, na vituelnoj particiji (koji se nalazi na realnom disku u obliku jednog fajla), tako da ne mozete koristiti vec postojeci OS (valjda).
Fajl na disku se povecava po potrebi, znaci nije odmah recimo 2GB, nego onoliki koliko ima podataka na virtuelnoj particiji.
Drug mi rece da particija moze da pukne (a popravke nema), mada sam vid'o opciju za neki smart back-up, a i vazne fajlove mozete lepo da backupujete sami.
Instalacija za Win je 17 mb, a za linux valjda 11, imate na sajtu u download sekciji, workstation birajte.
Jedva cekam da isprobam paralelno programiranje, u Windowsu MinGW + Dev-C++ + FLTK, a u Linuxu GCC + KDevelop + FLTK

P.S. BIG greets to Go!X