twisted-pair cable
"A type of cable that consists of two independently insulated wires twisted around one another. The use of two wires twisted together helps to reduce crosstalk and electromagnetic induction. While twisted-pair cable is used by older telephone networks and is the least expensive type of local-area network (LAN) cable, most networks contain some twisted-pair cabling at some point along the network. Other types of cables used for LANs include coaxial cables and fiber optic cables."
Aha, znaci nije uvek lose kad nekome kazes da je "uvrnut"?
Ja sam po nekad razmisljao da negde stavim neku drugu zicu za telefon, i stavljao sam onu savremenu telefonsku, pljosnatu, sa 2 ili 4 zice, sta se naslo u kuci, nisam tada ni znao ovo gore, da je to uvrtanje u funkciji otklanjanja smetnji. Pretpostavljam da telefonu u principu ne smeta ako je zica deblja (ako se upotrebi neka zica inace namenjena za struju). Ako je elektricar upotrebio trozilni kabl, onda je neko uvrtanje verovatno prisutno, jer su uglavnom svi kablovi takodje uvrnuti, mada imaju manji broj uvrtanja na 1 metar od one plavobele zice. Valjda je coveka mrzelo da ide da kupuje tih nekoliko metara belo-plave, pa stavio kabl.
Mene licno kod te plavo-bele najvise nervira sto je mehanicki jadna, cesto je uvrnuta jos i vise nego sto treba (na pojedinim mestima skoro ustinuta i slicno) i takve stvari. Ali, djavo da je nosi, uglavnom radi

Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!