Kao covek koji je radio 4.5 godine u nasoj najvecoj online knjizari -
www.knjizara.com morao sam da se pozabavim Oracle-om i Linux-om. Evo zasto: u firmi (intranet) glavni server je NT i ja sam, normalno, zeleo da to promenim i da za glavni server (na kome je glavna, Oracle baza) postavim Linux masinu sa Oracle-om.
Evo kakva su iskustva:
- Prvo sam poceo da instaliram onako kako instaliramo svaki drugi software. Dakle, raspakovao sam arhive i krenuo u avanturu. E sad
da stvar bude jos komplikovanija meni nije samo trebala Oracle baza, vec i Oracle Application Server.

Instalacija je spora uzasno jer se koristi obilato Java (i jos uvek je koriste). Moj komentar na sve ovo je: lako je njima oni bez problema mogu da odvoje par desetina hiljada dolara na neku ZVER od servera, dok mi nema sanse da to uradimo. Sa obicnom instalacijom sam se zezao jedno par dana i digao ruke, ne ide pa ne ide!
- Onda sam otisao na
http://technet.oracle.com i tamo pronasao jedan PDF koji opisuje sta covek sve treba da "sredi" na masini da bi Oracle uradio. Sledeci uputstva iz tog PDF-a uspesno sam instalirao Oracle i mogu vam reci da radi fantasticno!
E sad jedan savet, ako necete da se mucite oko instalacije Oracle-a, preporucujem Vam da instalirate SuSE i da na njihovom sajtu pronadjete jednu stranu posvecenu Oracle administratorima (korisnicima) na kojoj je sve divno objasnjeno.
Leka
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin