Hteo sam inače ovih dana da započnem temu o SEO (Search Engine Optimization - optimizacija sajta prema zahtevima pretrazivaca) uopšte, a ova konstatacija dolazi kao poručena

.
I ja sam radio u nekoliko navrata SEO u Kanadi, i za jedan londonski sajt. Ali, SEO se zasnivao na jednostavnoj logici - KISS. Ono sto je bilo aktuelno i pre pet godina s aspekta kako stranica treba da bude napravljena i kako bi trebalo da je organizovana u hijerarhiji sajta. Naravno, sadržaj je najbitniji, i što se ticče rezultata najbolji su upravo tamo gde su i najkvalitetniji sadržaji.
Osnovno pravilo tehnologije izrade sustainable (održivih) sajtova koje protežira većina crawler based pretraživača je da se priznaje sve ono što se vidi u većini browsera (ako izuzmemo frame tag). Drugim rečima, kod CSS-a npr. jednostavno menjanje boje linka koje ne smeta ni u jednoj verziji nijednog browsera, ne utiče na rejting. To ne znači da se najnovije tehnologije ne mogu koristiti, ali treba imati meru.
Ima ovde diskusija na temu menjanja algoritma Google-a, ali i referiranje na veoma dobru specijalizovanu diskusiju na ovu temu, gde se jasno vidi da umovi Google-a jednostavno žele da onesposobe sve one koji se bave klasičnim SEO sa aspekta tehnologije. Veoma jednostavno - zaboravite na to. To je samo gubljenje vremena, sajt treba napraviti tako da pretraživači nemaju smetnje da poskidaju sadržaj, a relevantnost sajta će doći samim linkovanjem na drugim sajtovima, ali zbog sadržaja prvenstveno, što je i najbitnije.
Što se tiče kanadskog tržišta, imamo tamo ponudu za kombinovani SEO, ono što je sada aktuelno: prilagođavanje sajta + low budget SE Marketing.
Postoji još jedno interesantno saznanje: Ako koristite adwords na Google-u, nakon toga jedno vreme poboljšan je rejting sajta za iste ključne reči koje su korišćene.