Dobro, hoce li ipak neko objasniti za mene (i mozda jos nekog) laika sustinsku razliku izmedju relea i kontaktora (sklopke) ako postoji?
Relei su mali. Video sam ih prilicno, ima ih sa spulnama na 12VDC, pa na 12VAC, pa jos na raznim naponima, pa na 125VAC, 220VAC. Neki se leme na stampana kola, drugi stavljaju u specijalna podnozja, menjaju se "ko sijalica", ima ih i za na shinu na razvodnim tablama, ovamte, onamte, OK. Ono sto neko rece da je kod kontaktora poklonjena posebna paznja naleganju odnosno sili koja pritiska kontakte mislim da nije tacno. Kod relea je takodje vazno naleganje i odgovarajuca sila - naravno, manji rele - manja sila, manja amperaza - manja sila ali jos uvek mora da odgovara projektovanim vrednostima. Vec sam rekao da nisam elektricar, ja sam po profesiji bas "siledzija" - mas.inz., u sile se pomalo i razumem

.
Kontaktori su veci, za vece amperaze, kontakti su veci, tu je i odgovarajuca sila, opet sve OK, ali, ima li neke principske razlike ili je razlika samo u velicini, kako mehanicki, tako i elektricno?
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 17.01.2006. u 00:50 GMT+1]
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!