Citat:
jablan: Lep post, mix, samo mnogo brate mračan.
Ja ne mislim da će dobri programeri ikad živeti loše. Naravno, naglasak je na dobri. Može sad biti 50 centi sat na rentakoderu, ali lično mislim da se nijedan ambiciozniji projekat ne može završiti (a kasnije ni održavati) bez najmanje jednog kvalitetnog čoveka, a oni ne rastu na drvetu.
haha, dobro, priznajem, malo je mracan

Al opet zavisi sta smatras pod ziveti lose, u kontekstu da imas krov nad glavom i obrok na stolu, to sigurno nije problem ovde.
Stvar je jednostavno u tome da je cela struka veoma zanemarena i veoma obezvredjena (najvise zbog ogromne navale radne snage) uprkos znacaju koji ima. Svi ti business uniti zavise na dnevnoj osnovi od onoga sto IT napravi/namesti, medjutim zbog cinjenice da na tvoje radno mesto konstantno konkurise bar deset glava, ta cinjenica se koristi da se obori cena rada i da knjigovodje zavedu kontrolu nad radom IT-a, i samim tim si sprecen da za svoj trud izvuces realnu cenu shodno vrednosti koju uneses u firmu.
Ja znam da se to u Srbiji jos ne oseca toliko, ali ovde je to veoma evidentno, narocito u publicly traded kompanijama, i kako Srbija bude isla ka tom konceptu tako ce vam se menjati i pravila igre. Jednostavno, banalan primer, knjigovodju ne interesuje sto tebi treba 19" monitor sa 100Hz osvezavanjem da bi sacuvao oci, on zna da ako ocoravis buljeci u stari 15" neces moci da ga tuzis te shodno tome razlika u ceni za kupovinu novog nije povoljna u cost/benefit analizi. Ako mislite da takve stvari njima ne prolaze kroz glavu zato sto su nehumane, grdno se varate. Ja jos i radim u dobroj firmi jer mi je CTO geek isto kao i ja i ne ferma knjigovodje mnogo, pa imam svoja dva 19" monitora

i dobar bonus paket, ali kao konsultant stalno idem na teren i vidim sta se desava po bankama i ostalim firmama.
A to sa najmanje jednim covekom, to si u pravu, medjutim tu ima drugih problema. Eventualno neke ozbiljnije pare mogu da se uzmu u zoni sumraka izmedju ITa i business-a kroz analizu/projektivanje, gde uglavnom odlaze dobri ljudi iz nase struke. Realno, bar ovde, senior developeri se ne zadrzavaju dugo na development pozicijama, i hvata se prvi voz u neki dobar business unit, sto realno ostavlja dev shopove bez tih dobrih ljudi. Posledica je da je vecina (narocito inhouse) shopova popunjena juniorima. To meni super odgovara jer mogu da im prodajem svoje konsultantske usluge, ali sam isto svestan da je neki knjigovodja odredio da je bolje da oni potrose $20k godisnje za moj povremeni angazman nego da placaju stalnog seniora $75k (i znam da je jedina stvar koja cuva moj posao od knjigovodja cinjenica da su hoteli skupi inace bi oni dovozili konsultante iz USA).
I sve je to pogresno iz jedno milion razloga, narocito iz strateskog ugla (sta ako ja resim da se pokupim i odem sa ostrva, pukose sve pare koje su dali na mene i moraju da krenu projekat ispocetka posto ja nisam lud da im dajem dokumentaciju i sebi secem granu nakojoj sedim). Ali to je princip funkcionisanja zapadne ekonomije, sledeca fiskalna godina nije vazna, vazna je trenutna, o sledecoj cemo da brinemo dogodine; isti taj metnalitet imaju i srpske knjigovodje iz mog iskustva sa njima (i pretpostavljam sve ostale knjigovodje svuda), ali u Srbiji jos nisu dovoljno uticajni da upravljaju firmama i da taj mentalitet isforsiraju kao policy.
Ako ne primecujete, u zadnjih par godina rapidno opada kvalitet softwera koji dolazi sa zapada. Niste se nikad zapitali zasto? Zato sto je neki knjigovodja u cost/benefit analizi izracunao da je bolje da puste polu-proizvod i da od prihoda finansiraju popravke. A sad, ti ako si izgubio nesto zbog tih bagova, sucks to be you, procitaj license agreement, tamo lepo pise da ne mozes da ih tuzis
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić