2mracninone
Masu ne možeš direktno da meriš. Razmisli malo šta meriš vagom? Meriš težinu tela koja je gravitaciona interakcija Zemlje i tog tela. Kada telo miruje u odnosu na Zemlju relacija između mase mirovanja tela i njegove težine je trivijalna, tj. T=mg. Kada se telo kreće masa mirovanja jednostavno više ne sadrži dovoljno informacija o njegovim inercijalno-gravitacionim svojstvima. Kada ti hoćeš da meriš masu tela ti direktno meriš (jedino njih i možeš) kinematičke parametre (vreme, položaj) i koristiš neke referentne vrednosti za računanje. Tvoj eksperiment (merenje) nije samo stvar da uzmeš metar i štopericu već moraš da uposliš i teoriju i zato je jako bitno da ti teorija bude dobra. Evo, npr. hoćeš da izmeriš masu tela. Moraćeš da staviš tvoje telo u neku interakciju sa tvojim mernim uređajem, a mera interakcije je kao što znamo sila, a o sili znamo da postoji relacija između nje, vremena i impulsa kao

. Pobrineš se da interakcija tela sa mernim uređajem bude poznata (to je ona referentna vrednost koju sam pomenuo-npr. u slučaju vage to je sila elastičnosti opruge za dato istezanje koju je proizvođač unapred odredio). Dakle sila ti je poznata, vreme meriš direktno i iz jednačine računaš impuls. Impuls ti je neka funkcija mase, vremena i koordinata. Kako si impuls već izmerio, a vreme i koordinate opet možeš direktno da meriš možeš iz pomenute funkcionalne zavisnosti izračunati masu. U tom koraku postaje jako bitno kakav je oblik te zavisnosti i to je ono što je Sprečo hteo da kaže kada je rekao da treba relativizovati sile (tj. impulse) i ubrzanja. Zato ako pretpostaviš da je ta funkcionalna zavisnost

i iz nje probaš da dobiješ masu dobićeš veličinu sa koja divergira kada

teži ka c, što nije dobro budući da želimo da masa tela bude nešto što ga univerzalno karakteriše. Nadam se da je sada malo jasnije ono što hoću da kažem kada sam pomenuo merenje impulsa i zašto je bitno da masa bude jedinstvena. Tu dolazi i onaj tvoj predlog definicije mase ali uz dodatak da to važi u sopstvenom referentnom sistemu tela jer kao što sam rekao u suprotnom će rezultat zavisiti od izbora referentnog sistema.
Što se pitanja sa padanjem tela tiče, tela se u OTR kreću po geodezijskim linijama koje predstavljaju analogon pravim linijama u ravnom prostoru. Budući da je prostor-vreme zakrivljeno iz naše lokalne tačke gledišta kada nam naša okolina deluje ravno mi ćemo to videto kao zakrivljeno kretanje kroz prostor-vreme (dakle ne samo kroz prostor, nego i kroz vreme).
Za čestice sa nultom masom mirovanja: One ne postoje u stanju mirovanja već samo u stanju kretanja i u vakuumu se kreću brzinom svetlosti i "osećaju" gravitaciju i te kako zato što sam već napomenuo da u OTR gravitacija zavisi od tenzora energije-impulsa, a impulsi i energije takvih čestica su određeni njihovim kvantnim osobinama (za foton je to relacija

). Nulta masa mirovanja je predviđena nekim simetrijskim razmatranjima i niko je nije eksperimentalno potvrdio (a i kako bi?).
[Ovu poruku je menjao tomkeus dana 12.01.2006. u 14:34 GMT+1]