Citat:
k.i.z.a: Sto se tice modeliranja i jedan i drugi mogu uraditi sve, izrada tehnicke dokumentacije isto.
Sve sto mozes u SolidWorks-u mozes i Catiji, obrnuto ne, postoji razlika u geometrijskom kernelu.
Citat:
k.i.z.a: Rad sa povrsinama u CATIA, specijalizovan za sve. Ne znam kakav je u Solidu.
Neki SolidWorks-ovi ficeri za povrsine koriste ACIS i Catijine module. Ipak CATIA je daleko ispred, ali to ne znaci da neke stvari ne mozes da odradis kvalitetno i u SolidWorks-u.
Citat:
k.i.z.a: CATIA CNC oblast on, SolidWorks of,
Radi se o dve razlicite filozofije sta program treba da radi, jer su nastali u razlicitim vremenima. SolidWorks je Mid-range CAD program napravljen da ima 80% mogucnost High-end modelera za 20% njegove cene. Njegov fokus je na modeliranju, za sve ostalo postoji SolidWorks API koji omogucuje drugim firmama da naprave Add-in. Korisnik ima vecu mogucnost izbora CAM programa, pa trazi program koji ce mu zadovoljiti potrebe po najnizoj ceni. High-end CAD programi su bili zatvorenog tipa pa da bi neka firma napravila Add-in bilo je potrebno da plati licencu.
Ako ti je potreban besplatan CAM sa manjim mogucnostima:
http://www.hsmworks.com/download/hsmxpress/
Citat:
k.i.z.a: Rad sa sklopovima dobro funkcionise u oba.
Zavisi sta radis, postavljas delove ili koristis In-context modeliranje. Po meni je sklapanje sklopa u SolidWorksu lakse dok je In-context modeliranje bolje u Catiji.
Citat:
k.i.z.a: Simulacija kretanja dobro funkcionise u Catia, za solid ne znam.
SolidWorks koristi ADAMS solver za kinematiku i dinamiku, takodje postoji i Add-in za Catiju.
Citat:
k.i.z.a: FEA analiza u Catia dobro funkcionise, dok Solid ima neki kosmos za to (osnovno nesto) dok za ozbiljniji rad treba full dodatak.
SolidWorks ima besplatan dodatak za jednostavan proracun metodom konacnih elemenata Simulation Xpress a za fluide FloXpress. CATIA nema nista besplatno. Za ozbiljniji rad ima SolidWorks Simulation u nekoliko verzija i SolidWorks Flow Simulation za fluide. Koliko je meni poznato sada CATIA ima SIMULIA/Abaqus, ali to je poseban paket i ima vece mogucnosti nego SolidWorks Simulation.
Citat:
k.i.z.a: Eto ovo sto sam nabrojao je to nesto osnovno sto treba da poseduje program za masinsku oblast stim sto Catia poseduje dosta modula koji se i ne ticu masinstva dok Solid ne.
Svi moduli u Catiji se odnose na masinstvo, samo se zaboravlja da je masinstvo velika oblast i da ne mozemo sve znati. Posedovanje modula ima dobre i lose osobine. Uzmimo na primer rad sa limovima. U Catiji imas nekoliko modula, imas vece mogucnosti za rad ali sve to treba da platis vise. U SolidWorks-u, u osnovnoj verziji, vec imas sve za rad sa limovima bez neke doplate.
Citat:
k.i.z.a: Dakle:
Catia CAD/CAM/CAE
Solid CAD
Eto pisanjem dodjoh do nekog zakljucka, ako gresim ispravite me.
Da me neko pogresno ne shvati, nije mi namera da nesto hvalim a nesto kudim vec da resimo pitanje koji program je kompaktibiniji za rad. Pa mozda neko iz ovoga odluci koji ce koristiti.
Ako zelis da odlucis koji ces program koristiti sve se svodi na odnos potrebno-ulozeno-dobijeno

.
Pozdrav