Citat:
degojs:
Pa dosadno nam je Mihajlo. Vidis bre da dobivamo pitanja samo na drzavni praznik

))
Za drzhavni praznik [

][

]... a K-15? [

]... Elem, XML... to ti je xakep-u skracheno od "Extensible Markup Language" a kljuch objashnjenja lezhi u prve dve rechi:
-extensible:
Fleksibilnost ravna zhvakachoj gumi. Pomochu XML-a mozhesh oznachivati podatke i to che oznachivanje biti prepoznato bez razlike na platformu na kojoj odredjena aplikacija radi, tako oznachene podatke mozhesh pretakati iz jednog formata u drugi bez potrebe da bdish nad procesom, mozhesh chak konstruisati svoj sopstveni jezik na osnovu XML-a...
-markup:
Sam proces oznachivanja se zove "markup". Koncept nije uopsthe nov i s njime se susrechesh svaki put kad otvorish bilo koju aplikaciju, koncept nije vezan samo za Internet, s tim shto kod aplikacija imash binarni markup (oznachivanje tipa podataka pomochu niza jedinica i nula) a kod XML-a markup je tekstualni, s tagovima "a la HTML". Lepota XML tagova je shto ih ti sam definishesh za razliku od HTML-a recimo, gde imash predefinisane tagove. Primer, tvoje ime i prezime... pishesh ih u formi:
Code:
<?xml version="1.0"?>
<lichnoIme>
<ime>Neko ime</ime>
<prezime>Neko prezime</prezime>
</lichnoIme>
E poshto si svoj tel.imenik prepisao u XML-u inspirisan mojim postom (whatever), ostaje da se to prezentira u nekoj humanijoj formi... i tu XML pozajmljuje usluge od drugih jezika da bi se tvoje podaci predstavili onako kako si ih ti protumachio u originalnom XML dokumentu. Opet, lepota je u tome shto imash potpunu slobodu da napishesh svoj sopstven parser za gornji XML dokument u XSLT (XSLT mu dodje kao CSS na steroidima), PHP, ASP, Java...
Estamos listos?