Dovoljno bi bilo staviti na limeni držač gde se šrafi hdd , aluminijumski hladnjak recimo kao od procesora sa jedne i sa druge strane , hladnjak postaviti tako da rebra budu vertikalno , temperatura hdd će biti niža za 10%. Između hladnjaka i lima staviti pastu za hlađenje. Može sa svake strane i po 2 takva manja hladnjaka.
60°C je na nekom telu ako ruku ne možeš držati prislonjenu duže od oko 3-4 sekunde.
50°C , možeš držati ruku ali je poprilično vruće.
Ovo je za one koji nemaju adekvatnu opremu za merenje temp. pa da mogu to da isprobaju odokativno i tu može da bude greške od oko 10%.
60°C na hdd ne šteti i on mora raditi bez ikakvih problema. Ako se na računaru ništa ne radi , recimo radi samo skrinsejver temperatura ne sme da bude ni blizu ovoj , prilikom prebacivanja podataka na hdd u neprekidnom toku bar 15 minuta temperatura će se naravno podići , ali po prestanku rada (preb.podat.) za minut -dva hdd treba da se ohladi na pristojnu temperaturu na kojoj se ruka može držati bez problema.
Ako je temperatura hdd na st.by režimu blizu 60°C , taj neće dugo , stavljanjem kulera samo će mu se vek malko produžiti , po meni je bolje da crkne što pre dok je još u garantnom roku.
Osim ako je hdd u posebnom zatvorenom kućištu , tada mu treba obezbediti dodatno hlađenje.
Kućište računara treba redovno usisavati od prašine.
Kritične temperature za elektronske komponente su preko 80°C .
Moj stari računar PI amd , procesor ima prosečnu temperaturu oko 65°C i radi 6.5 godina po ceo dan , temperatura mu nikad ne pada ispod 50°C i do sad mu ništa nije falilo. HDD na njemu je na oko 50°C. Hoću da kažem da je ta temperatura postala fama kod korisnika , a da je problem otkazivanja komponenti u nečem drugom , što je jedan naš član pctel već jednom rekao , da tehnika napreduje tolikom brzinom da se ne stiže proveriti kvalitet.
Eto toliko , ne sekirajte se zbog temperature , pa i vi se zagrejete kad malko potrčite pa ne idete odma' kod doktora.
ps.ne odgovaram za eventualno nastale posledice ili štete čitanjem i primenjivanjem saveta iz ove poruke,korisnik sam snosi odgovornost.

napomena: ne preporučujem licima koji nisu stručni za ovakvu vrstu posla da se istog prihvataju

.
[Ovu poruku je menjao zoran dana 19.09.2005. u 01:46 GMT+1]
fanzo.org