Citat:
nMatija: @PPZ:
Kako znam da je to jedan mali AP?
E pa po što je čovek naveo da su oko njega 3-4 AP-a u krugu od 1km, i da su oko njegove kuće zgrade, izvukao sam zaključak da bi sa njegovom kućom trebao efektivno da pokriva oko 300m. Ko bi za tako mali prostor stavljao toliko opreme o kojoj ti pričaš??
Kako znam da oprema ne crkava?
Oprema ume da se zaglupi često ali to se uglavnom rešava preko mreže, ako je potreban reset opreme dovoljan je jedan tel poziv da neko skokne i išteka Ap iz struje i da ga ponovo ušteka (ili resetuje pc). Naravno da ima i ozbiljnijih kvarova ali su tako retki da je skrooooz zanemarljivo. Sve što može da crkne (pojačala, ruteri,pc,itd itd) se drži unutra npr na tavanu tako da nema šta ko da ti se šeta po krovu i "lomi crepove

".
I da treba da se stavi 5 AP-ova, jedan pc i 3 antene (ako je gazda tolko lud) sve to može da stane na jednu šipku od 3m i da zauzme 100x100cm tavana.
Što se tiče groma postoje gasni osigurači koji su u većini slučajeva standardna oprema i nema čovek čega da se boji.
Što se tiče potrošnje struje:
5AP-ova =50W
PC=70W
AMP=50W
Sve u svemu ni cele dve malo jače sijalice. Mene bi lično bilo sramota da nekome tražim lovu za dve sijalice od 100W. Ali eto...ima nas raznih
Pa, nije bas tako.Prvo, MORA da postoje bar 3 AP-a, ili PC-router.KAo sto sam spomenuo, BB (BackBone) link mora da postoji da bi spojio postojeci deo mreze sa doticnom tackom, kao i da bi prosledio signal dalje, na sledecu lokaciju.To rade bar dva AP-a.Jos jedan AP mora da postoji da bi pokrio lokaciju sa signalom (za klijente).To sve ne moze da bude na istom subnet-u, jer u protivnom nece moci da se spoje mnogo klijenata, i ceo sistem nece raditi kako treba.Drugo, isto tako u 90% slucajeva NE MOZES da postavis sve antene na jedan stub, kao sto ti kazes (to nisu TV antene, a mikrotalasi se ponasaju jako cudno) jer bi imao smetnje, sum koji bi ometao AP-ove, itd...
Problem NIJE koliko bi to sve mesta zauzelo na tavanu, nego koliko ce to biti zasticeno od udara groma, koliko ce dobro da dihtuje rupa koju ce da naprave da prodje cev (cevi), koliko ce biti stabilno (ako padne pa razbije krov ko ce biti kriv?)
Trece sto navodis je potrosnja.Nisi u pravu sto se potrosnje tice, jer kao sto sam rekao: ne verujem da ce iko koristiti profesionalnu opremu tamo, a to znaci ipak jeftinije resenje, a to je PC.Jedan P III na 500MHz ce da trosi zaista oko 100ak W.Ako izracunas da je ukljucen 24/7, to znaci:
24h x 100W = 2.4KWh dnevno
2.4KWh x 30 dana = 72KWh mesecno.
ili jos bolje,
2.4KWh x 365 dana u godini =
876KWh GODISNJE
Pa mozda nas ima raznih, ali to nije ZANEMARLJIVA potrosnja.Ja zivim u zemlji u kojoj sam naucio da cenim SVE sto trosim, pa zato i mislim da to nije mala suma novca, zanemarljiva kako ti kazes.I nije me sramota da trazim da mi neko plati ono sto uzima od mene, sto i ja placam nekom drugome (elektroprivreda).
Sad jos jedna stavka, sto se mene tice nas drug ovde cini tome koji hoce da postavi AP na njegovu kucu VELIKU USLUGU samim tim sto ce da mu da dozvolu, pa i zasluzuje nagradu za to.Sad da li novcanu nadoknadu, ili dzabe/popust na internet, to je stvar dogovora.Da mu da dzabe to bi bilo kao da iznajmljuje stan a ne trazi da se plati renta....sto nije u redu....
Sad, dobro je i da ti ne bi trazio nista, imacu to u vidu ako odlucim da postavim mrezu u tom delu Vojvodine
@minikola , p2p programi ne opterecuju FIZICKI AP (mada zbog povecane potrosnje struje moze doci do povecanog zagrevanja) nego ga zagusuju u vidu da niko drugi ne moze da posalje/primi kroz taj AP jer je doticni p2p program zauzeo ceo bandwidth AP-a.Zamisli to kao jedan levak kroz koji se sipaju informacije.Sad ako samo jedna osoba zauzme ceo levak, onda niko drugi ne moze da salje svoje informacije, ili mora da ceka da taj neko prestane da sipa, pa da on dodje na red.Zato postoji
traffic shaping, koji je u stvari softverska kontrola protoka, pa se svaki klijent moze ograniciti da zauzme maksimalno XX procenata celog bandwidtha, i ma koliko pokusavao da zauzme vise, ne moze.To rade bolji Wireless routeri/AP-ovi, kao i router software za PC, koji je uglavnom na bazi Linuxa.Tako se recimo maksimalnih 6Mbps (za 802.11b) podeli na 6 korisnika pa svako ima po 1Mbps (primer).I onda svi mogu da koriste svojih maksimalnih 1Mbps do mile volje....
[Ovu poruku je menjao PPZ dana 28.08.2005. u 11:50 GMT+1]
Sva sreca sto sam svestan svoje nesvesti.U suprotnom bih bio nesvestan svoje svesti...