@axez
Koliko ja znam Solaris je vec godinama besplatan i moze se skinuti za Intel, dok je i cena Sunovih platformi veoma pala. Isto tako, stvar je u portabilnosti napisanog koda, a ne ceni hardvera - cesto je slucaj da kod pisan za Linux ne radi ni na OSS platformama.
Sto se performansi/cena tice, to je vrlo demagoska izjava pogotovo sto nema detalja o samoj platformi niti o tipu softwarea na kojem je testirano. Mislim, mozemo mi diskutovati o Intelima poslednje generacije i Sunovima prosle generacije. Isto tako i specificnost problema koji se resava ima velikog uticaja jer Sun (kao i ostali RISC proizvodjaci) koriste veoma skupu tehnologiju koja nije prisutna kod Intela koja omogucava skoro linearnu skalabilnost i flat memorijski prosto kao i sinhronizaciju kesa na procesorima, dok je kod Intela jos uvek misaona imenica. Prednosti te tehnologije dolaze do izrazaja kod aplikacija koje imaju veoma veliki dataset, visok stepen paralelizacije i koje su dobro napisane da iskoriste potencijal te masine. Drugim recima, hardware bez odgovarajuceg softwarea nije validno poredjenje - sta ako aplikacija nije tredovana i ako je 32 bitna? U tom slucaju taj software moze da iskoristi samo jedan procesor (osim ako ne forkuje pa moze malo vise, ali to je katastrofa za skaliranje) i do 4 gb RAM-a. Onda ce svaka masina sa jednim procesorom i malo RAM-a da radi bolje nego masina sa 128 procesora i pola TB RAM-a. Stavise, ako je aplikacija lose napisana onda ce to doci do izrazaja mnogo vise jer "velike" masine imaju mnogo vecu latenciju...
@MatrixxX
OpenSolaris nije UNIX, btw.
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 29.06.2005. u 18:13 GMT+1]
What I hear, I forget. What I see, I remember. What I do, I understand. What I screw up, I
master.