Citat:
Malo razjasnjenja:
Prvo da razocaram BadHabbit -a . Siemens nije izmislio OTA standard. To su uradili zajedno Nokia i Ericsson.
Pa dobro ne moze ni SIEMENS sve

moraju malo i drugi, da se nedeprimiraju

"A sad malo ONA"
Citat:
E sad nesto mi nije jasno kako su mogli da ti uzmu toliko para za slicicu od 101x46 i kako je ona uopste mogla da se razbije na vise od 20 SMS -a kada ne bi trebalo da bude vise od 5,6 poruka.
Veruj mi da ni meni nije jasno, zato i pokusavam ovde da saznam nesto vise o svemu tome da nebih opet napravio istu gresku.
Citat:
Slao si definitivno preko EMS -a i izlgeda da su ti naplatili sam EMS (ili prenos grafike) posebno posto operater moze da zna dali je EMS ili nije pa je verovatno.
Veruj mi da ne znam preko cega sam slao. Procedura slanje je bila sledeca. Usao sam u explorer, u direktorijum logos u kome drzim slike za logoe, dosao do odredjene slike neki lav, usao u opcije, uzeo SEND, onda VIA SMS, uneo broj na koji treba da se posalje i gledao kako se indikator za slanje krece od 0 - 100% sto je sve trajalo oko 15 - 20 sekundi da bi na kraju dobio poruku
DATA SENT. Dakle iz ovoga mozes lako zakljuciti da se radilo o SLANJU PODATAKA - DATA SENDING. E sada ono sto ja nekapiram to je
1) Koliko ja znam, bilo je ranije diskusija o tome da bi se mogla koristiti usluga DATA TRANSFER ili PRENOS PODATAKA potrebno je imas aktiviranu tu uslugu koja se nesto debelo placa na postpaid-u a na prepaid-u valjda nije ni moguca, dok je ovo na telekomu skoro nemoguce dobiti. Zato me zanima kako sam uspeo da saljem DATA kada nemam aktiviranu DATA TRANSFER uslugu, imam 063 prepaid karticu?
2) Drugo, zanima me, ako bi neko mogao lepo da mi objasni koja je razlika izmedju obicnog DATA TRANSFER-a i GPRS-a? Koliko sam ja shvatio neudubljujuci se mnogo u ovu problematiku DATA TRANSFER je prenos podataka ali nekom jadnom brzinom, dok je GPRS isto nista drugo nego DATA TRANSFER samo mnogo vecom brzinom, na ME45 je valjda 56.7 kb/s ako se nevaram. Da li je ovo tacno?
Citat:
Da bi EMS radio nije potrebno da mreza podrzava OTA nego samo da postoji User Data Header (UDH) koji omogucava prenos binary podataka i 8 -mo bitno kodiranje, ne sam 7 -mo bitno.
Ovo mi nikada nije bilo jasno, sta je 7-mo bitno kodiranje, a sta 8-mo bitno i sta ono omogucava odnosno onemogucava?
Citat:
Sasvim je jasno zasto kod nas to ne radi. Te 2 stvari su u svetu vec nasirorko koriscenje a kod nas je do skora bila i ona verzija preko koje smo mogli da saljemo besplatno poruke.
Bas mi je pre neko dan jedan tip pisao, nasao mohu adresu na sajtu, nesto tipa kako da ubaci muziku u SL45 i kao predlaze mi kako bi mogao na sajtu da objasnim kako se salju besplatne poruke. Ja mu onda objasnio kako da ubaci muziku i rekao mu kako je mobtel promenio software i kako ta fora sa besplatnim slanjem poruka vise neradi, kad on mi odgovara kako to radi sasvim lepo i kako on to i svi u njegovom gradu, ne znam tacno odakle je, korsite i kako to radi ODLICNO

E sada me ja becio u rebus, jer to radi ili ne?
Citat:
Koliko znam 064 nema OTA ali graficke poruke stizu na Nokia -u.
Sta hoces da kazes, da je rec o DATA TRANSFER-u ili TRUTH IS OUT THERE?
Citat:
Inace OTA je samo skup komandi i protokola (koji razumeju i telefoni) koji je prvobitno napravljen tako da bi provajderi mogli da konfigurisu telefon za WAP transfer tj. automatski upisu podatke (IP, pass...). Podaci idu klasicno ili putem SMS -a i GPRS (nadam se uskoro i kod nas).
Cekaj, znaci kada se slika salje preko klasicnog DATA TRANSFER-a, onda ona ide ustvari preko gomile SMS-ova koji nose odredjenu malu kolicinu memorije. E sada mene zanima koja je ta kolicina, odnosno koliko SMS ima memorijski kapacitet?