Canon S5 IS ima objektiv koji počinje od kretenskih 36mm, što je po meni, za prosumer klasu - neprihvatljivo. Ima stopicu za eksterni blic (i to TTL), ali su mu zum kontrole elektronske. Meni LIČNO fotka sa njega ne izgleda nešto naročito, ali je to (dozvoljavam) subjektivan utisak, pa se ne treba preterano osvrtati na to. Ima stabilizaciju što je plus. Objektiv je 36-432mm (12X zum). Ekran je jedini potpuno obrtni od svih pobrojanih, a elektronsko tražilo krasi kriminalno niska rezolucija.
Sony DSC-H9 mi se sviđa, gledano po karakteristikama (nikada ga nisam probao). Izgleda mi malo sitno, obzirom na masu, a opet - to može da bude plus (kako kome). Objektiv mu počinje (od već prihvatljivih 31mm), ima veliki 3" ekran, nema manuelni zum i nema papučicu za blic. Ima 9 tačaka autofokusa, što nije baš čest slučaj kod aparata ove klase. Sony-jev raspon objektiva je 31-480mm (po nomenklaturi karakterističnoj za kompakt aparate, to je 15X zum)
Oba aparata produkuju jako mnogo šuma na višim ISO vrednostima, za moj ukus (
Uporedni TEST Nebojše Milanovića, Canon S5 IS vs Sony DSC H9)
Fuji S9600 (
TEST) ima stopicu za eksterni blic (ali nije TTL), ima manuelni zum, relativno mali ekran (2"), ali je isti dovoljne rezolucije i vertikalno je pokretljiv. Spor je pri pregledu, ali mi se prilično sviđa po upotrebljivosti (od pobrojanih - definitivno najviše - zato sam ga i kupio svojevremeno). Objektiv mu je odličan, raspona 28-300mm (10.7X zum). Na višim ISO vrednostima ima daleko najmanje šuma. Neke stvari su kretenske odrađene kod ovog aparata, a tu pre svega mislim na pomenutu sporost pri pregledu slika, ali i na način ulaska u mod za pregled slika (isti preklopnik se koristi za uključivanje/isključivanje i pregled, koji je pritom mehanički). Nema stabilizaciju, ali je zato vrlo zahvalan za rad (i učenje) u manuelnom modu. Zbog mnogih sitnica koje ga krase, meni se ovaj aparat čini odličnom odskočnom daskom sa kasniji prelazak na dSLR, ako korisnik tome teži. Za te pare nemaš bolje u toj klasi aparata sa objektivima većeg raspona.
Ipak, iako po dimenzijama i sveukupnom dizajnu ne, po karakteristikama takmac vredan pažnje je Canon PowerShot G9 (
TEST), koji raspolaže odličnim objektivom raspona 6X (35-210mm), iako opet kreće od relativno uskog područja. Ima TTL stopicu za blic, 12MP i pravi fenomenalne fotke. Skuplji je od svih pobrojanih (400-450€), ali je i vredan, pogotovo ako ne želiš da stalno vučeš gromadu tipa S9600.
Naravno, sačekaj i ostala mišljenja. Ja ipak nisam probao toliko aparata da bih mogao olako da delim savete.
Pozdrav
P.S. U istoj konkurenciji, uzevši u obzir sve dobre i loše strane, ja bih opet uzeo S9600. Ali, to je samo subjektivno mišljenje.

On je ovih dana dobio i naslednika (S100fs), ali je isti primetno skuplji (550€) mada, rekao bih, ne bez razloga (a i pašće mu cena).
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 08.04.2008. u 14:04 GMT+1]