Citat:
jc denton:
Posto vidim da dobro poznajes problematiku, moram da ti postavim par pitanja.
Koliko bi trebala da bude debela osnova hladnjaka na kuleru ? Da li je manja debljina osnove podobnija u smislu provodjenja toplote ka rebrima hladnjaka ? (izuzmimo potrebnu cvrstinu osnove potrebnu zbog jacine opruge koja drzi kuler na socket-u)
Pomenuo si 'termicka barijera koja se moze pojaviti na kontaktu Cu-Al moze anulirati sve prednosti... '. Da li ovo 'moze' znaci da i ne mora biti anulirana prednost ? Mada mi nije jasno kako bakarna plocica na osnovi moze da pomogne, posto je ona samo jos jedan nepotreban (?) provodnik u nizu .
Zasto nijedan hladnjak (bar oni sa kojima sam se ja susreo do sada) nema rebra debljine recimo .5 mm ili jos manju (izuzmimo cvrstinu rebara) ? Zar nije bolje da ih ima sto vise i da su sto tanja zbog bolje razmene toplote sa vazduhom ?
Veoma je skupo praviti mnogo rebara jer se tehnologija prozvodnje znacajno poskupljuje (kontinualno livenje ili livenje pod pritiskom)

Alati su jako skupi i ima puno skarta ako se prave suvise tanka rebra. U pitanju su pare
Turbulencija smanjuje ukupan protok vazduha i povecava njegovu temp. Laminarni protok po povrsini rebra je idealan slucaj (moze se i matematicki dokazati

ako je potrebno) ali se u praksi gleda odnos turbulentnog i laminarnog protoka u odnosu na normalnu povrsinu (tacnije interesuje nas termicki fluks).
Ideja koriscenja Cu je da se poboljsa lokalno odvodjenje sa procesora ka rebrima...
Takodje, cela problematika hladjenja nije toliko znacajna u smislu kvaliteta vec odnos cena/kvalitet + pouzdanost.. Ja se uvek odlucujem za hladnjak koji ce da radi pouzdano i posle vise meseci neprestanog rada, a za to je znatno bitniji lezaj nego oblik i velicina hladnjaka...
Otvorena kucista nisu bolja za hladjenje jer ne postoje usisni putevi koji dovode hladniji vazduh iz okoline, vec vazduh kruzi u blizini procesora i lagano raste temp.
Idealan slucaj bi dio kad bi imao crevo sa dva ventilatora (po mogucnosti radijalna na krajevima,, Jedan da upumpa vazduh u crevo i drugi da ga produva kroz hladnjak ili idalno resenja sa vodom i izmenjivacem toplote

Ali sve ovo se ne isplati jer ne dobijas nista posebno a imas velike rizike da ceo sistem zakaze...
Problematika je takva da se koristi najjednostavnije resenje koje postize zadovoljavajuci rezultat...