Zato sam rešio da napravim mali eksperiment i da otvorim ovu kvazi-advocacy temo pošto su oba tabora zapravo .NET tabori i predstavljaju dve frakcije iste "religije"

1. Da li je bolje bacati i hvatati Exception-e (iliti izuzetke) ili
2. Da li je bolje koristiti return value (iliti povratnu vrednost)?
3. Ako je ok oba, kad i kako koji primeniti?
4. Ako nijedan ne valja, zašto ne valjaju i šta činiti?

Činjenice: šta god vam padne na pamet, od upotrebljivosti preko čitljivosti i performansi do "video sam na ovom blogu"
VAŽNO: Ograničavamo se na .NET/CLR, i ako koristite reč "zato" ne stavljajte interpunkciju iza nego nastavite sa " što ....", ako se razumemo

Za vaše razmatranje prilažem blog od pripadnika prvog tabora. Ovaj sam izabrao pošto je većina ostalih poprilično ratoborna, a u ovom blogu su dati i neki konkretni primeri i razlozi:
Krzysztof Cwalina, samoprozvani "one more Microsoft blogger"
Krzysztof Cwalina: Design Guidelines Update: Exception Throwing
Nažalost pripadnici drugog tabora slabo pišu blogove kako mi se čini, više su forumski orijentisani

U svakom slučaju, tema je otvorena pa izvolite, ako bude uspešna možda ćemo ponoviti sa nekom drugom tematikom....

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić