Citat:
u vezi damiru_2-ove formule...ja stvarno nemam ništa protiv njega, ali opet je u pitanju netačan podatak.
Nemaš ništa protiv mene, ali ja ću morati za svaki slučaj da unajmim advokata, a i lektora, samo zbog tebe (tj. da maksimalno uštedim vreme provedeno u razmišljanju da li sam svaku reč veoma pažljivo birao).

Ja vidim da neki ovde gotovo uvek pogrešno shvate moje reči, a nije mi jasno zašto. Gledam da budem koncizan, ali uvek se potkrade neka "greška". Možda vi koristite drugačiju terminologiju od mene, ne znam... Činjenica je da me uglavnom na ovom forumu (elektronika) ne razumete i pokušavam da uvidim gde grešim.
Izgleda da je greška nastala oko U -
potrebnog napona "napajanja" umesto U -
potrebnog efektivnog napona "koji je potrebno dovesti do terminala zvučnika".
Formula je izvedena iz jedne druge koja se koristi za grubi proračun napajanja za izlazni stepen pojačavača pa mi se zato provukla ta greška (nadam se da nisam i ovde u nečemu pogrešio).
Citat:
Da bi se dobila vršna vrednost napona, što približno odgovara naponu napajanja pojačala, treba rezultat pomnožiti sa 2,82.
Da bi se dobila vršna vrednost potrebnog napona za zvučnik 400W/8E, treba dobijeni rezultat pomnožiti sa 1,41 (što iznosi 80V), a ovo što si ti napisao su vršne amplitude naizmeničnog napona (+/-80V), odnosno potreban napon pojačavača sa simetričnim napajanjem, što po meni nikako nije isti termin.
U tom slučaju...
Citat:
(pomnožiti sa 2,82)
... ovo što si napisao nije tačno, jer reverznim računom ne dobijamo efektivni napon od 56,6V već 113,1V.
Inače, simetrično napajanje se uvek koristi kod ovako velikih snaga, tako da u tom slučaju treba pomnožiti rezultat od 56V sa 2,82, Kao što sam već napomenuo u prošlom javljanju, napon napajanja pojačavača nije tema ove diskusije.
Džabe... Moram uvek da ti se pravdam. Ako nikad ništa ne odgovorim, ispašće da ljudima stalno delim pogrešne savete, a ako nastavim ovako, svo moje slobodno vreme će završiti na pogrešnom mestu.
Nadam se da nemaš opet neku zamerku.
- Je s' ti normalan? Ko bre da se skida go?
- Ja ću da se skinem do pojasa...