posto sam nabavio veoma jeftino parabolu za satelitsku antenu
prvo sam probao da napravim duall biquad fid za ofset parabolu po uputstvu od gospodina dragana
slika kako je to napravljeno mada se odlemila kad sam je skidao ali kada sam ga probao bio sam razocaran rezultatima
ne znam da li je doslo do greske pri lemljenju kable ili neceg drugog ali nisam dobio ni izbliza jacinu signala kakvoj sam se nadao
posto koristim wifibuster na sobnoj wifi antenici od usb adaptera i pokazala se kao veoma prakticno resenje napravio sam jednu od metala
i zakacio otprilike u fokus parabole
i to resenje se pokazalo kao odlicno
na taj usb adapter sam pre kacio kupljeni grid ali nisam siguran koje jacine sa veoma kratkom kablom otpilike 3-4 metra ali nisam mogao da dobijem toliko jak signal na istom mestu na kome mi se sad nalazi tanjir niti bilo gde drugde, signal je isao do 60% ali mu je mnogo smetalo talasanje drveca na vetru i gubio se signal
sa gridom i ovim usb adapterom imao sam signal za odredjen AP od 50-56 %
kad sam probao originalnu antenicu od 5 db sa wifi busterom na istom mestu i signal je bio otprilike isti
sada sa ovom kombinacijom parabole i wifi bustera u kome mi stoji antenica i adapter priblizno u fokusu(pomerao sam citavu sklop dok nisam dobio najjbolji signal)
jacina signala mi ide i do 70%
napomena sa ovim adapterom na AP ne moze da se nakaci sve dok signal nije preko 52% i tada jedva ima komunikaciju
a sada sa signalom od 68% leti
evo link ka galeriji sa slikama kako to sve izgleda
http://www.dropbox.com/gallery/18579629/1/slike?h=3c30ea
na brzinu je prefarbavano jer je parabola bila u dosta losem stanju tako da mozda ne izgleda tip-top ali radi
odavno se vrtim sa tim antenama i ovo mi je najbolji rezultat do sada
napominjem da sam probao i kantenu, i korner antenu i grid( sa usb adapterom i sa TL-WA5110G (54Mbps High Power Wireless Access Point) u klijent modu)
razmisljao sam posto zivim u niskom prizemlju da popnem grid sa 5110g na krov i verovatno bih imao slicne rezultate mada mi je pristup krovu jer zivim u zgradi otezan mada ima i prednosti jer se modem napaja samo mreznom kablom koja moze da bude i 60 m duga
dok za ovo sto sam sad sastavio ide usb kabl do adaptera na tanjiru nekih 5-6 metra
pretpostavljam da bi ova solucija samo umesto adaptera stavljen neki modem sa originalnom antenicom u klijent modu isto tako bila uspesna solucija
pozdravljam sve one koji su pravili razne biquad ili neke druge prijemne antene ali ja ili nisam imao srece sa takvim tipovima ili nisam znao lepo da ih povezem sto i nije neka filozofija ako pratis uputstva pri gradnji
uvek mi se najbolje po prijemu signala pokazivala originalna kupljena antenica bilo od usb adaptera bilo od modema sa wifi busterom od pozadi da fokusira signal
srdacno pozivam sve za komentar i ako neko ima neku bolju ideju ili savet neka se javi
Nisam imao para i zivaca da pravim yagi antenice a verovatno i nebi bio uspesan u tome tako da za takve antene nemam iskustva
stvarno ne znam zasto napravljeni fid-dual biqvad nije ispunio moja ocekivanja ali sam se silno razocarao narocito posle ogromnog truda da ga napravim i postavim na tanjir, nezgodno je to sto nema nacina da se izmeri da li je biquad dobro povezan ili ne osim testiranjem mad sam pazljivo spaja i lemio sve kontakte pri pravljenju biquad-a
[Ovu poruku je menjao darko116 dana 16.07.2011. u 00:53 GMT+1]