Sto se tice stvaranja statickog elektriciteta - prouci fiziku za 7 ili bese 6 razred osnovne skole (nemoj da se osetis uvredjenim ali tada se to ucilo, a zasto se stvara... pa ne secam se tacne definicije, ali ima neke veze sa trenjem

) A zastita, pa najjednostavnije je da dotaknes neki uzemljen predmet i tako se oslobadjas stat. elektriciteta, a ako zelis da budes 100% siguran, nabavi antistaticku narukvicu. Ako nemas gde da je nabavis, mozes i sam nesto napraviti: Uzmes parce neizolovane zice, zavrnes oko ruke, a drugi kraj spojis na uzemljenje u stekeru ili na masu od kucista ako je kuciste prikljuceno na napajanje.
Sto se tice zvake, ako je nova nije uopste losa, ali vremenom (bar sam ja imao takvo iskustvo) gubi svoje karakteristike i bilo bi jako zgodno zameniti je sa pastom. Ne znam koliko ces tacno sniziti temperaturu, probaj sam. Samo pazi kakvu pastu stavljas. Ako kupujes u radnjama koje prodaju eletro delove, znaju nekada da daju dosta retku pastu koja je skoro neupotrebljiva za procesore. S druge strane, ne znam da li si nekada stavljao pastu, ali nemoj da preteras sa kolicinom, dobijas kontra efekat... znaci tanak sloj samo po jezgru procesora. Ako koristis srebrnu pastu pazi da ne padne na kontakte koji se nalaze pored jezgra.