potrebna mi je mala pomoc u odabiru digitalca, sto pretpostavljam da vecinu odbija od daljeg citanja, ali posto sam se zaista potrudio da maksimalno olaksam eventualni odgovor, bacite pogled, ne bilo vam tesko.
-Prvo pitanje je, koji od ovih modela? (uzmimo da mogu svaki od njih da platim, jer ne planiram kupovinu u zemlji)
1. Canon A80
2. Canon A75
3. Olympus D-580 (kod nas cini mi se C-460)
4. Olympus Digital Stylus 410
-Drugo pitanje: kakva su vasa iskustva sa modelima pod 3 i 4?
Sta bih ja voleo da dobijem od aparata?
Posto sam uklopio prve zelje (aparat od 3 do 4-5 MP, koji nije noname, i nije profesionalac vec vise 'idiot') i ako trenutno zanemarimo ono sto zelimo svi

-da daje dobre (mislim sto bolje moze) slike u zatvorenim, slabije osvetljenim prostorijama / polumraku / mraku / predvecerju / noci

- da baterije sto duze drze (sto izgleda da sada sa dobrim NiMH od 2000-2400 Mah i odgovarajucim punjacem vise nije problem (iako sam se dugo mucio trazeci neko litijumsko resenje koje sam smatrao boljim)??
- da sto brze prelazi u aktivni mod za slikanje (par sekundi) i da se sto brze oporavlja za sledeci snimak nakon slikanja s blicem
- kacenje dodatnog blica, drugih objektiva ili slicnog me ne interesuje (pa ni manualna podesavanja ne moraju, ako postoje predefinisani modovi tipa night shot, sport, landscape, landscape with portrait ili sl.)
- da je skladnih (manjih) dimenzija i da nije pretezak, a cvrsto kuciste je pozeljno
- da je movie mode 640x480, da podrzava zvuk i da je duzinski ogranicen velicinom memorijske kartice (a ne na recimo minut)
- eventualno da idu 2 baterije umesto 4 ako su NiMH
- da je metalik siv (a ne crn)
I za sta mi je potreban?
Za amatersku, 'povremenu' fotografiju. Ista ce uglavnom ukljucivati
1. muvanje po gradu i planinarske/morske izlete (+ljude)
2. ljude, kucnu atmosferu, kao i sedeljke i zurke
za fotografije od uglavnom 10x15, ali i povremene postercice...
-Trece pitanje: Kako se digitalni aparati uopste, ponasaju na negativnim temperaturama?
Ako neko moze da preporuci aparat za koji smatra da vise odgovara mojim potrebama... neka ga slobodno navede i da malo pojasnjenje (cenovna kategorija u rangu gore pomenutih).
Primedbe, sugestije i dodatna pitanja su dobrodosla...'Zastupnike' Canona

Puno, puno hvala...
BaNe.