Predalažem ti da odvojiš neko vreme i upoznaš se sa Power Query (Get and Transform) alatom u Excelu, može da bude koristan u raznim situacijama. Ovo je jedna od njih
Ovde imaš
video kako se pomoću ovog alata kombinuju više fajlova u istom folderu. U drugom delu videa je postupak za kombinovanje Excel fajlova iz istog foldera, mada je u osnovi slično kao i csv.
Nakon što si izvršio kombinovanje fajlova formiraće se Transform Sample File upit na osnovu prvog fajla iz liste. Ovu funkciju treba doraditi prema tvojim potrebama - ima u videu kako se pristupa ovom upitu i menja.
U tvom slučaju
1. Treba izabrati samo kolone B i D (2 i 4) iz tabele (Remove other column)
2. Popuniti sa podacima na dole (u slučaju da poslednji podatak u B i D nije u istom redu)
3. Ostaviti samo podatke iz zadnjeg reda
4. Pretvoriti te podatke u tabelu
Evo
video uputsvo kako da se to odradi
Glavni upit (PQTest u primeru) primenjue Transform Sample File upit za svaki od fajlova iz foldera i nadovezuje rezultate
Prikačio sam primer koji sam ja odradio. U prikačenom primeru treba podesiti prvi korak Source Upitu PQTest da gleda na folder koji tebi treba
Ako naknadno dodaješ ili brišeš fajlove iz foldera upit ostaje isti samo odradi Refresh
[Ovu poruku je menjao Jpeca dana 06.01.2025. u 10:48 GMT+1]
Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?