joca_012 Pozarevac
Član broj: 169341 Poruke: 275 *.dynamic.sbb.rs.
|
Dobio od druga ovaj 5.1 sistem. Dugo je stajao uključen u struju, ali nije radio. Kada sam ga povezao, čuje se zujanje na svim izlazima, izuzev vufera. Pomislio sam najpre da je neka smetnja iz napajanja. Proverio i za čudo, bilo je spaljenih keramičkih kondenzatora u mostu sa ispravčjačkim diodama, a pored toga, vufer je radio.
Dakle Uređaj ima dve odvojene celine za vufer i za satelite. Pojačavač je izveden sa TDA 7296 A kolima. Takođe postoji jedan stepen za front panel (potenciometaj, input svičer, itd ). Kada sam eliminisao problem napajanja, pomislio sam da smetnja dolazi iz input svičera, koji je takođe elektronski sa IC. I dalje isto. Onda mi je ostalo da smetnju stvara neki od pojačavača TDA. Ipak, zanimljivo je da je zujanje uvek isto, nezavisno od toga koliko je pojačan!
Poskidao sam ova tri tola za satelite i stavio jedno novo. Sada radi podnošljivo. I dalje se čuje diskretačno zujanje, ali ne onako kao ranije. Mada, sada ne mogu da se setim da li su baš svi izlazi podjednako zujali.
Da li se ne nekonsretao sa ovim problemom? Čitao sam po forumima i našao da su ovi uređaji kvarljivi, raročito ova TDA kola koja rade na graničnim vrednostima napona. Jedino što bih mogao još da probam su prrdpojačavači 4558 D. A možda je i neka pasivna komponenta, ili neki hladan lep, jer je štampana ploča katastrofa nekvalitetna - skida se bakar prilikom grejanja.
Iskustva, savet?
|