Skoro saam napravio hladnjak koji se sastoji od 3 PC hladnjaka koji su usrafljeni na aluminijumsku podlogu i koriste i kao drzac ikao jos malo aluminijuma zbog hladjenja. Posto mi se taj hladnjak pristojno pokazao, resio sam da napravim jos jedan. Imam bakarni list debljine 0.25mm koji bi upotrebio za ovaj hladnjak ako to i malo ima smisla!
A sama ideja da podbacim bakar ispod tranzistora ili ispod dva aluminijumska materijala proistekla je iz citata clana @vladd! Nadam se da ce se i on sam ukljuciti u diskusiju o ovome, a izvinjavam se ako sam pogresno protumacio ceo post! :)
_________________________________________________________________________________________________________________
@vladd:
"Da malo dodam.
Aluminijum ima dobru konvekciju ali nesto slabiju kondukciju, pa su velike debljine preko odredjene granice cak stetne po odvodjenje toplote, cenu ne racunamo.
Odvodjenje toplote sa tela se obavlja konvekcijom i zracenjem, a crno telo ima maksimalno iskoriscenje pri zracenju. I zraci konturna povrsina, nebitan je broj rebara ili nepravilnosti u konturi.
S obzirom da zracenje iznosi manje od 10% u ucescu odvodjenja toplote, a najcesce 3-7%, popravljanje i eloksiranje povrsine zarad tog efekta treba drzati u tim okvirima, ako je bas neophodno ili radi estetike.
Ono sto je bitno je da su poluprovodnici tackasti izvori i da im treba obezbediti brzo prenosenje, odvodjenje i jos efikasniju konvekciju (plus mali % zracenja), tako da recimo, Al hladnjaci koji nemaju rebra odredjene idealno provodne konture imaju manju efikasnost.
Vise je bitna geometrija kod aluminijuma, a za brza odvodjenja koristiti bakar, koji osim velikog toplotnog kapaciteta ima i odlicnu provodnost temperature, i toplotu rasporedjuje na vecu povrsinu al hladnjaka..prakticno usrednjava vise tackastih izvora."
Slike:

Nadam se da slike piju vodu? Sve sto nije jasno mogu da objasnim ali ne bi da vise rastezem... :)
Hvala svima unapred! :)