djoka_l Beograd
Član broj: 56075 Poruke: 3569
Jabber: djoka_l
|
@nerminz
Imaš potpuno pogrešno i idealizovano mišljenje o internetu nekad i iskrivljenu sliku o internetu sad.
Ja sam na internetu od kada se pojavio u Srbiji (početkom 1996. godine), a i pre toga sam bio na mreži, samo što je to bi EARN.
Elem, kada se pojavio internet kod nas, jedini pretraživač koji je imalo smisla koristiti je bio Altavista. Tada sam imao utisak da je internet kao strani časopisi - 99% reklama 1% korisne informacije.
U to vreme, ljudi su kupovali enciklopedije i rečnike. Prvo papirne, a onda na CD-ovima.
Danas sve enciklopedije i rečnike koje ikada poželiš da koristiš, imaš na netu.
Programi nikada nisu bili bez bagova. NIKADA.
U to vreme, sav softver koji sam vrteo na svojim mašinama je bio piratski. Počevši od SVIH preograma koje sam imao na C64, pa do PC mašina.
Danas imam 3 lap topa i dva desktopa, samo kod kuće, i na njima nemam NITI JEDAN piratski softver. Svaki lap top i desktop kupim sa instaliranim Win, plaćam Office, plaćam igrice.
Sve ostalo što se vrti je ili online, ili besplatan softver.
Imam gomilu knjiga koje sam skinuo sa interneta, a koje su bile besplatne. One knjige, koje nisu besplatne, naručim onlline i stignu mi u papiru za manje od dve nedelje.
Čak i online igrice, a koje mi se baš svide, plaćam. Plaćao sam Runescape, HOMM online (mikrotransakcije), Dota 2. WoW, recimo, nikada nisam plaćao jer sam igrao na privatnom serveru. Travian sam plaćao, imao sam sjajno društvo tamo. Stekao sam prijatelje iz UK, USA, Kanade, Indije, Južne Koreje...
Ako internet sudiš po fejsbuku, instagramu, tviteru i portalima tabloida, onda ti i ja ne gledamo isti internet. Na tviter nikada nisam otišao. Na fejsbuk i instagram odem, možda jednom nedeljno, da se nasmejem glupostima.
Na jutjubu gledam pedesetak kanala koji se bave na sjajan način naukom i programiranjem. Drugo đubre ne gledam (dobro, ponekad mi samo jutjub u pozadini pušta neku plej listu sa muzikom).
Vidim, žališ se na vikipediju. Ja sam, svojevremeno, uređivao i sam neke stranice na viki. Računao sam, ako je već koristim, ajde i da doprinesem. Sada nemam više toliko vremena, ali tamo, kada se zanemare prepucavanja partizani/četnici/ustaše/balije ima gomila korisnih informacija. Uglavnom koristim englesku verziju, a "domaće" propuštam kroz filter. Ne tražim informacije o bliskoj istoriji.
Drugim rečima, ti si sam ODGOVORAN za ocenu kvaliteta informacija. Šta ima veze ako neko kaže da je našao nešto na internetu. Nađi ti pouzdan izvor i sve uzimaj sa skepsom, dok ne potvrdiš iz relevantnih izvora.
|