Opis šta želiš da postigneš je malo štur, ali evo kako sam ja zamislio na osnovu toga
Ovo što si do sada napravio su pomoćne liste - "šifarnici" - šta je moguće uneti. Zbog kasnijeg korišćenja u validaciji imenovao sam opsege: Rasadnik, VocneVrste i pojedinačno za sorte Jabuka, Breskva, Šljiva itd.
Pogledaj sa Formulas > Name Manager u priloženom fajlu.
Za Unos sam predvideo poseban list Unos sa kolonama: Pozicije (Adresa u šemi), Voce, Sorta, Rasadnik
Voce, Sorta i Rasadnik se unose iz padajuće liste (Data > Validation, Allow: List, pa u Source navedeš imenovani opseg ("=VocneVrste" ili "=Rasadni"). Sorta je vezana za VocnuVrstu pa se korist odgovarajući imenovani opsezi: Jabuka, Breskva itd odnosno formula je

Kolona Sadnja se određuje sa VLOOKUP na osnovu Rasadnika
Kolona Legenda je pomoćna kolona gde se formira tekst za ispis na Šemi, pomoću relativno jednostavne formule
Na listu Šema formiraš šemu sadnje na osnovu Unosa
Formula je:
Code:
=VLOOKUP(ADDRESS(ROW();COLUMN();4);Unos!$A$2:$F$101;6;FALSE)
Znači na osnovu tekućeg reda i kolone nalazi se adresa i to je pozicija u tabeli unosa, na osnovu toga se uzima podatak iz kolone Legenda i ispisuje
Boje možeš da podesiš sa Conditional formating:
Format only cells that contain
Specific Text, containg .... (Jabuka, Visnja, Dunja - za svako voce posebno pravilo)
i postaviš odgovarajuću boju pozadine
Pretragu možeš da vršiš na osnovu Advance Filter - to ti daje puno mogućnosti - proveri malo na netu ako nisi sa time radio
Ja sam dodao makro da bi postupak nešto olakšao. Tako da nakon unosa željenih kriterijuma u A2:E2 možeš da klikeneš Pretraga
Rezultat pretrage se prikazuje ispod.
Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?