agasoft Aleksandar Đurić Tražim posao... Beograd
Član broj: 43804 Poruke: 2251 *.dynamic.isp.telekom.rs.
Jabber: agasoft
|
Zdravo svima,
Pre svega da kažem da me nikakve Legacy varijante ne zanimaju.
Imam ploču Asus H81M-R od jula prošle godine.
Oduvek sam na tom računaru imao Windows 10 s obzirom da sam Windows Insider.
Ovih dana sam želeo da odradim novi sistem, jer je došlo do nekih komplikacija. Pošto CD nisam narezao 5 i više godina, sistem svima podižem sa USB-a i to uspešno radim puno godina. Tako je bilo i na ovoj ploči sve do sada. Prebacim ja poslednji build desetke na flešku, odaberem boot menu na f8, izaberem Kingston UEFI kao i ranije.. Ništa, ploča samo prođe pored njega, kao da nije tu i podigne postojeći sistem. Pogledam, fleška u redu, formatirana na FAT32 baš kao i do sada zbog UEFI standarda. Da ne bih ispao glup, ubacim fleš u laptop računar koji je takođe samo na UEFI i Legacy je isključen, podigne se instalacija, znači, fleš nije problem.
Setim se da sam imao nekakav Windows 8.1 PE koji isto ima UEFI. Podignem ga sa istog fleša, njegov boot prođe. Onda pokrenem instalaciju desetke iz PE što sam isto raniej radio i svaki put je prošlo. Desetka formatira particije, napravi UEFI, recovery, sve. Prođe cela ona prva skala, restart.
Onda kada treba da se podigne sistem, odnosno da nastavim instalaciju sa C particije, pojavljuje mi se network boot. Ploča nije prepoznala UEFI Boot na hardu. Čim vratim flešku, on diže PE sa fleške i sve po starom. Na disku C vidim sve foldere operativnog sistema.
Pomislio sam da je nešto sa hardom problem, skenirao, popravljao boot sektore. Kad ni to nije pomoglo, prebacio sam sve podatke na eksterni hard, formatirao sve particije i komandom clean iz Diskpart-a očistio sve sa diska.
Onda opet vratio desetku na fleš, rekao ploči da podigne UEFI, ali, ploča je podigla legacy instalaciju.
Rekoh dobro, da vidim hoće li to proći. Takva instalacija sistema je prošla i legacy sistem se podigao bez problema i dovršio instalaciju. Ali ja to neću, hoću UEFI kao i do sad.
Nakon toga, vratio sam BIOS na podrazumevana podešavanja, nije pomoglo.
Onda sam uključio USB full support, bilo je partial i opet ništa. Na kraju, isključio sam legacy support za USB Boot i ploča ponovo pored njega prođe kao da on ne postoji.
Poslednje što sam radio bilo je update BIOS-a, jer sam video da nemam najnoviju verziju i nadogradio na neku od prošle godine.
Pre nego što izvadim ploču i našutiram je do prvog kontejnera, šta vi predlažete i ima li tu spasa?
Možda nešto da promenim u BIOS-u, ili evo, ja više nisam pametan. Dešavalo mi se svašta u ovoj deceniji rada sa sistemima kojekakvim, ali da ploča odbija da podigne UEFI samo određenog operativnog sistema, to ne razumem. WIN PE od 8.1 se i dalje podiže ali to meni ništa ne vredi. INaravno svaki na legacy modu...
|