Imam gorenavedeni UPS Inform Guardian 1500AP koga sam, u sklopu čitave PC konfiguracije, kupila (dakle, žensko sam, bez ikakvog IT iskustva, stoga imajte milosti!

Kasnije, kada sam se nekako iskobeljala iz čitave te zavrzlame sa overclock-ovanjem, pokušala sam da probam da PC ponovo vratim na UPS i tada sam primetila jednu čudnu stvar: prilikom priključivanja UPS-a u struju, iz njega se čulo neko neprijatno krckanje/šištanje/zujanje, ali sam to ja (ovako "pametna", je l'te) rešila da ignorišem, te sam nastavila da priključujem i kablove od PC-a koji, pogađate i same, opet nije davao nikakve znake života.
Ostavila sam UPS (izvadivši sve ostale kablove iz njega) da se puni preko noći (to krckanje/šištanje/zujanje je u neko doba prestalo, ali je na mahove ponovo nastavilo da se javlja), da bih tek jutros primetila da mu spreda, pored velikog LED dugmeta, od ona tri gornja, umesto zelenog gori samo crveno dugme.
Sabrala sam 2+2 i shvatila da mu je najverovatnije crkla baterija, za šta imam nekoliko opcija, pa vas stoga molim za savet šta mi je činiti:
1. Da odnesem UPS (koji je, kao što znate i sami, prilično težak, naročito za moje nejake ženske ruke!) u servis - koštaće me skoro duplo više nego...
2. ... da probam sama da zamenim bateriju (ili baterije, koliko sam shvatila iz uputstva u njega valjda idu dve baterije od 12V 9Ah!) - koštaće me duplo manje (cca. 4.000-5.000 din.), ali ja zaista nemam ideju čak ni kako da UOPŠTE otvorim to prokleto kućište!!! Ako je neko od vas već imao iskustva sa time, molim vas za step-by-step tutorial, biću vam zahvalna do Meseca i nazad!
Vidim da na našim forumima ljudi savetuju proverene (ali ujedno i dosta skuplje!) UPS-eve tipa APC i Syberpower, što ja, nažalost, sebi trenutno nikako nisam u prilici sa priuštim. Stoga razmišljam da se možda kompletno manem ćorava posla sa ovim Informovim UPS-om koga već imam (mislim, šta ako puknem 4.000-5.000 din. na baterije, a ono nisu baterije, nego je faza/osigurač ili nešto potpuno treće?!!), pa da privremeno, za 50-ak EUR, uzmem neki (ali opet, KOJI?) po sistemu "daj šta daš", tek toliko da imam bilo kakvu psihološku sigurnost dok ne dođem do sredstava za APC ili Syberpower. (Uzgred, čitala sam neke strašne priče o tome kako je, malte ne, normalno da se UPS, s vremena na vreme, "zapali", pa se pitam da li je isto tako moguće i da falični UPS "sprži" čitav sistem? Naravno, taj horor ne smem ni da zamislim!!!)
Za kraj, izvinjavam se svima zbog možda preopširnog pisanja i unapred vam neizmerno zahvaljujem na svakom savetu koji je više nego dobrodošao!