Imam jedan mali problem pa se nadam da će neko moći da mi pomogne.
O čemu se radi, imam stari Iskrin punjač akumulatora POBI (verujem da ga se stara generacija seća). To je klasičan punjač trafo, silicijmuske ili germanijumske pločice ili obe, nisam siguran i mogućnost punjenja akumulatora od 6V i 12V maximalne struje 6.0A. Listajući po forumu našao sam da je imao i termo zaštitu. Od ostale opreme ima amperemetar, kabal i štipaljke

U međuvremenu preživeo je par modifikacija zbog pozjamljivanja onom kome nije trebalo tako da je situacija sledeća, nema mogućnost punjenja 6V, nema termo prekidač ili osigurač i samim tim može da puni samo 12V.
E sada problem na koji se nadam da neko može da odgovori nekim savetom ili iskustvom. Ideja mi je da pomenuti punjač, nadogradim - Iskra POBI V2.0

Konkretan problem je u tome što u dokumentaciji koju sam dobio piše da je potrebno obezbediti torusni trafo koji na izlazu ima 18V (verujem naizmenične struje?!) - to je ujedno i prvo pitanje, da li naizmenične struje ili jednosmerne tj posle greca?
A drugo pitanje koje zavisi od odgovora na prvo je: Da li pomenuti ISKRIN trafo zadovoljava pomenute karakteristike? On trenutno na izlazu daje 13,nešto V i do sada je bez problema po ampermetru davao struju punjenja 4-6A.
Sada će neko da se zapita zašto ne otvoriš trafo i ne izmeriš koliki je napon na izlazu?! Otvorio bi to manje više nije problem ali mi je mnogo veći problem da ga posle zatvorim i da u ovo zlo hladno doba ostanem bez punjača a najhaldnija zima u poslednjih 100 godina stiže (sudeći po sredstvima javnog informisanja - sigurno su videli da indijanci seku drva treću godinu zaredom

Tako da sumiram na kraju.
Da li je potrebno za RK punjač akumulatora obezbediti 18V jednosmerne ili naizmenične struje?
Koliki je očekivani pad napona na silicijumsko/germanijusmkium pločama?
Da li čupam pločice i da guram grec? - ovo mi se baš ne radi, čini mi se da su bolje pločice, rade sa prekidima već 30 i kusur godina.
Da li mora torus sa srednjim izvodom da bi dobio 18? Ja mislim da ne mora ali eto, ako ima neko sa više iskustva (a ima) neka kaže.
Da li pomenuti punjač može da se nadogradi sa RK Kitom ili da jurim trafo a da ovaj ostavim pokolenjima?
Pozdrav i hvala unapred
Andrija