Digao sam dve virtuelne masine. Jedna je routeros, a druga neki XP.
U network adapter za obe masine sam podesio VMnet8.
Adapter VMnet8 sam podesio IP 10.10.10.1
Virtual Network Editor mi je takodje 10.10.10.0
Sa svog fizickog racunara, pingujem bez problema i 10.10.10.1 i 10.10.10.2 i 10.10.10.128 sto mi je taj virtuelni XP.
Sa fizickog, mog racunara, mogu u browseru da ukucam 10.10.10.2 i da se zakacim na web winbox.
Sa virtuelnog XPa ne mogu da pingujem nista od ovoga, a zeleo bih sa njega da se zakacim na taj web winbox i da ga umrezim sa ruterom.
XP mi osim sto je dobio adresu 10.10.10.128, vidim da pise da je i default gateway 10.10.10.2
Zelja mi je da napravim malu mrezicu od par virtuelnih racunara koji su medjusobno umrezeni preko "racunara" na kojem je instaliran routeros, kako bih malo cackao i ucio...
Sta za pocetak da uradim da bih sa virtualne XP masine mogao da pingujem routeros racunar, i da ta masina dobije IP od rutera?
Imam na racunaru integrisanu mreznu karticu, integrisanu wi fi mreznu, i pored toga sam kupio jos jednu mreznu za pci-e slot.
Mislio sam da mi to treba, kako bih podesio "ruter", i imao vise portova
da napomenem da sam prvi put instalirao vmware i bilo sta od ovoga. Nemam nikakvog predznanja.
Par puta sam samo podesavao mikrotik iz winboxa citajuci tutorijale sa supurovicevog bloga