Citao sam dosta po forumima da je stampa prelakirana te da se prilikom razlemljavanja komponenti treba na vrh od lemilice nanjeti malo kalaja sa tinolom.
Posjedujem lemilicu Atten AT936b sa 10 razlicitih vrhova, pa sam odlucio da stavim debeli vrh kako bih lakse skinuo elektrolite sa ploce. Na pocetku je bilo tesko ali sam ih nekako uspjeo skinuti, tako sto sam sa jedne strane grijao kontakte lemilicom a sa druge strane rukom vukao kondenzator.
Kada sam poskidao 6 kondezatora sa ploce nastao je pakao prilikom stavljanja novih kondenzatora iste vrijednosti(1500uF 6.3v).
Problem su mi zadavale rupe koje su bile napunjene kalajom, stavljao sam tanki vrh na lemilicu i pokusavao da pravim rupe kroz koje bih provukao nove kondenzatore ali nije bilo bas tako lako. Sa druge strane ploce gdje su bili zalemljeni kondenzatori sam prvo ocistio kalaj trakom za razlemljavanje, ali rupe nisam mogao nikako.
Odlucio sam da sa tankim vrhom upotrijemi malo vise sile pa sam plocu oko rupe malo okrnjio. Nakon toga sam provukao sve kondenzatore i nekako ih amaterski zalemio. Mislio sam da nakon ovoga ploca nece nikako POST-ovat kad gle cuda. Upalim racunar i on radi bez problema.
Moje pitanje je sledece:
Na koji nacin proca pravi kontakt sa Kondenzatorom, da li se u sredini nalazi kontak ili na djelu ploce gdje se lemi? Da li ce se napravit kontakt ako samo provucem kondenzator bez lemljenja?
Da li je moguce da ploca moze da radi bez ovih kondenzatora jer sumnjam da sam ovo dobro zalemio?
U pitanju je ploca Asus A8R MX/DP pa ako mi neko moze reci sta je tacno uloga ovih kondenzatora sto sam mjenjao? Znam da oni peglaju napon ali bih volio da se neko strucan javi i malo detaljnije objasni.
Hvala puno!