Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Excel 2007 group

[es] :: Office :: Excel :: Excel 2007 group

[ Pregleda: 3170 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Blue82
dipl. ecc.

Član broj: 165981
*.static.isp.telekom.rs.

+322 Profil

icon Excel 2007 group21.10.2013. u 13:29 - pre 140 meseci
Kada u Excel-u 2007 uradim Group kolona sve je uredu dok ne moram da ubacim u različite grupe dve susedne kolone.
Dakle, kako napraviti 2 grupe kolona:
1 grupa obuhvata kolone od A-C
2 grupa obuhvata kolone od D-F

Problem je u tome što kada kreiram grupu od A-C to uradi dobro, ali kada pokušam da napravim novu grupu koja se nastavlja na poslednju kreiranu grupu (od D-F) on jednostavno kreira jednu grupu u koju spoji sve kolone od A-F. Kako ovo rešiti?

Ja sam do sada ubacivao jednu praznu kolonu između D i F i onda napravim 2 odvojene grupe. Čim su spojene Excel ih spoji u jednu.

Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator
Član broj: 811

Jabber: 3okc@elitesecurity.org

+121 Profil

icon Re: Excel 2007 group21.10.2013. u 13:44 - pre 140 meseci
Ima li išta u krajnje-desnim kolonama, dok grupišeš, ili radiš to 'na prazno'?

Kada bi stavio formulu za SUBTOTAL, trebalo bi da grupiše automatski; ali ako su kolone prazne onda je nekako 'logično' što spaja oblasti.

Ako zamisliš situaciju sa redovima, dve [horizontalne] oblasti razdvajaju se međusumom pa tako i ovde Excel očekuje jednu.
Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
• Citation of *actual page* you are going to using is welcome.
• Have you saw "Value Added" examples you are going to incorporate to your
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
↗Ana & Vlade Divac Foundation
Hvala!

Odgovor na temu

Blue82
dipl. ecc.

*.static.isp.telekom.rs.

+322 Profil

icon Re: Excel 2007 group21.10.2013. u 14:06 - pre 140 meseci
Ne znam da li sam te razumeo.
Imam jednu veliku tabelu sa puno kolona. Ono što želim je da je izdelim na više celina pa da svako otkrije ono što je njemu potrebno.
Ja zelim da npr od prve 3 kolone napravim jednu grupu, zatim od 4,5,6 kolone da napravim drugu grupu, pa trecu...

Kada napravim prvu grupu od kolona 1,2 i 3 sve je ok. Ali ako pokušam da napravim drugu grupu od kolona 4,5,6 on neće napraviti drugu grupu nego će spojiti klone 1,2,3,4,5,6 u jednu grupu. To je problem. Nadam se da sam sada jasniji.

Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator

+121 Profil

icon Re: Excel 2007 group21.10.2013. u 15:23 - pre 140 meseci
Ja mislim da sam te razumeo.

Ako ti mene nisi, onda da probam ovako:

• Dodaj po novu kolonu između 3. i 4. -i- 6. i 7. kolone.
• U 'novu 4.' kolonu unesi =SUBTOTAL(3;A2:C2) i iskopiraj nadole; posle ovu formulu iskopiraj i u susednu novu, to je sada: 8. kolona.
• Dvema novim kolonama daj neko smisleno ime, tipa Međusuma1, Međusuma2 - ako si odabrao sabiranje.

Obrati pažnju da sama agregatna funkcija nije presudna! -Ako su podaci tekstualni, eventualno ćeš staviti prebrojavanje ili već neku iz palete od 11. Ono što jeste bitno je da to bude SUBTOTAL i da referenciraš opsege koje grupišeš, tj A:C i E:G.

Ok, ako si to ispoštovao, postavi kursor bilo gde u tabeli i izaberi: Group > Auto Outline.

Trebalo bi da odradi automatski.
Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
Hvala!

Odgovor na temu

Blue82
dipl. ecc.

*.adsl-3.sezampro.rs.

+322 Profil

icon Re: Excel 2007 group21.10.2013. u 15:49 - pre 140 meseci
Jasno mi je na cega mislis, medjutim ubacivanje bilo kog subtotala u i ovako veliku listu kolona je besmisleno. Pogotovo ako taj subtotal ne nosi nikakvu informaciju, vec je tu ubacen eto samo tako, da tu stoji :)

Ako je odgovor da ono moje ne moze, i to dolazi u obzir. Mnogo mi se vise isplati da umesto subtotala ubacim jednu praznu kolonu i da je maksimalno smanjim i obojim joj pozadinu u neku mracnu boju pa da to vizuelno lepo izgleda kao neko novo poglavlje u tabeli. Ali mi je opet besmisleno da je to uopste potrebno raditi, da Excel jednostavno ne dozvoljava da ja grupisem sta i kako zelim, vec mi on namece neke zamisljene "viskove". Pa sam pomislio da ja ipak neso dobro ne radim, pa rekoh da pitam. Dakle komplikovanje preglomazne tabele sa jos desetinama potpuno nebitnih podataka tipa do sada imate 6 unosa nema smisla.
Ako postoji neko "normalnije" resenje, tu sam :)

EDIT:
Mada sad gledam malo pazljivije, izgleda da oni bas podrazumevaju Group u vezi sa subtotalom, a da ga samo ja koristim pogresno, pa bih onda preformulisao pitanje. Postoji li neka druga opcija koja je zamisljena bas za sakrivanje jednog dela tabele radi prikazivanja samo onih podataka koji su korisniku bitni, a da drugi podaci nisu vidljivi? Ovde izuzeti opciju hide.

Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator

+121 Profil

icon Re: Excel 2007 group21.10.2013. u 16:02 - pre 140 meseci
To je poenta grupisanja u Excelu. Sakrivene kolone (odnosno redovi) moraju da imaju svog 'predstavnika' - nad kojim uostalom i stoji onaj krstić. Sva automatika koja u pozadini odrađuje dosadan posao zahteva onu pripremu koju sam ti opisao; a ujedno ti pokazuje kako pravilno uređena tabela treba da izgleda.

Ovo što ti opisuješ međutim nije grupisanje nego sakrivanje/otkrivanje koje bi ti hteo da uradiš onako kako to Excel prosto ne radi. Dakle: nema grupisanja bez vidljive (sumarne) kolone.

Za to što hoćeš eventualno bi mogao da napišeš jednostavnu makro naredbu i da (proceduru) pokrećeš klikom na taster.
following:
Hvala!

Odgovor na temu

Blue82
dipl. ecc.

*.adsl-3.sezampro.rs.

+322 Profil

icon Re: Excel 2007 group21.10.2013. u 16:21 - pre 140 meseci
Nista onda..., hvala u svakom slucaju.
Zaista mi nije jasno zasto tako nesto nisu napravili jer svaka ozbiljnija analiza bilo cega ima puno kolona, a za decije tabele od lista ipo, Excel nije ni potreban.

Hvala jos jednom.

Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator

+121 Profil

icon Re: Excel 2007 group21.10.2013. u 16:49 - pre 140 meseci
Vidi, jednom kada ti Excel odradi ovo grupisanje, niko te ne sprečava da dupliraš neku od 'bitnih kolona' preko te sumarne, nebitne, koja će onda tu i ostati, a potom isečeš 'bitnu-originalnu'. Grupisanje će ostati kako jeste. Problem je što nema lakog načina da ovo rekonstruišeš ako slučajno uradiš 'Ungroup'. Morao bi opet ceo postupak sa formulom. :)
following:
Hvala!

Odgovor na temu

[es] :: Office :: Excel :: Excel 2007 group

[ Pregleda: 3170 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.