Ventili/Sijalice (na 220V) se "otvaraju" tako što je pošaljem (NULU) na izlazu PICa i tada se "aktivira" dioda unutar optokaplera koja dalje startuje izlaze na 220V, preko trijaka. Kada je sijalica 220V zatvorena, na izlazu PICa je (JEDINICA).
Ovo je šema LCDa, PICa, PSUa i pratećih konektora, ...
>LINK<
A ovo je šema izlaznog stepena za 220V sa optokaplerom MOC3043.
>LINK<
E sada problem...
A.) Uređaj radi i sve korektno prikazuje na displeju, nekad 1 dan, nekad 5 dana i onda se desi da ono što ispisuje na LCDu više nema veze sa tim što treba da ispiše.
Ovo je primer dok radi kako treba:
>LINK<
OPIS kako radi uređaj:
Uređaj radi tako što su svih 6 izlaza "ISKLjUČENI". Onda odbrojava neku pauzu, kada istekne pauza, on "UKLjUČUJE" izlaz 1, onda ponovo odbrojava tu istu pauzu, pa aktivira izlaz 2 i tako do izlaza 6 i onda sve iz početka. Sve to "prati" LCD gde se ispisuje koliko je puta ukupno otvoreno izlaza (Uk=00012070), vreme pauze između bilo koja dva izlaza (Pa= 5s), vreme otvaranja (Ot= 0s250) i odbrojavanje sekundi do 60 (#60s).
Takođe, to sve prati i s prednje strane 6 LED, koje se isto tako aktiviraju kao i 6 izlaza na 220V (stoje dole levo od LCDa)
Pošto to sve funkcioniše i radi, kao što rekoh nekad i po više dana (5/6 dana), to bi trebalo da znači da "CODE" radi kako i treba da radi? Jel tako?
B.) Kada ne radi kako treba i ispisuje te bezvezne karaktere na displeju i kontrast na tom ižvrljanom tekstu je skoro nikakav, IZLAZI i dalje rade kako treba sa izlazima na 220V! Na videu se vide iznad uređaja tinjalice, spojene na 220V, čisto zbog kontrole uređaja.
>LINK<
Kao što se i vidi LCD ima jako slab kontrast (skoro se ne vide karakteri na njemu dok odbrojava pauzu (sada su svi IZLAZI iz PICa na (JEDINICI)!
Ali kada PIC "otvori" 1 od 6 izlaza (bilo koji) = znači IZLAZ iz PICa dolazi na (NULU), on pojača taj kontrast. Što se sve može takođe videti na tom drugom videu.
Kada se "restartuje" uređaj, on opet posle toga krene da radi kako treba. LCD prikazuje sve normalno.
C.) MERENJE!!!
- Urađaj sa LCDom troši dosta manje od 100mA na 5V.
- Trafo je AC 9V/250mA.
- 7805 je 1A.
- Elektrolit za peglanje nije manji od 1000uF (posle greca) a elektrolit posle stabilizatora 7805 nije manji od 100uF.
ZNAČI:
Uređaj i dalje radi (otvara i zatvara svih 6 "IZLAZA" kako je i programirano CODOM, redom od 1 do 6, pa opet u krug od početka, od 1) i signalizacija sa LEDovkama to prikazuje i vidi se na "tinjalicama" koje služe za kontrolu, ali na displeju nema toga što treba da piše.
Moje pitanje je:
1.) Da li je moguće da se LCD "zaglupi", tj da LCD nije kvalitetan? Kupljen je u Sprintu kod Dejana za celih 800 i neki dinar!

2.) Da li sam trebao staviti jači trafo?
3.) Da li mi trebaju veći elektroliti?
4.) Da li sam trebao da šetam kuče a ne da se zezam sa ovim?
Uuuu brate mili šta sve izpisah...
Nadam se da će biti strpljivih ljudi koji će i razumeti šta je pesnik hteo da kaže... :'(